najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Filipinski film dobitnik Zlatnog lava u Veneciji

Film „The Woman who left“ (Žena koja je otišla) filipinskog scenariste i reditelja Lava Diasa, ovogodišnji je dobitnik Zlatnog lava na 73. Medjunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra).

Nagradjeno ostvarenje prati priču o ženi optuženoj za zločin koji nije učinila, snimljeno je u crno-beloj tehnici i traje oko četiri sata.

Dias je u februaru na 66. Medjunarodnom festivalu u Berlinu dobio priznanje „Alfred Bauer“ za osmočasovni film „Uspavanka žalosnoj misteriji“, o filipinskom nacionalnom heroju Andresu Bonifasiju.

„Posvećujem ovu nagradu filipinskom narodu, našoj borbi, borbi za čovečanstvo“, rekao je Dias prilikom uručenja Zlatnog lava.

On je 2007. i 2008. godine učestvovao na Mostri, u takmičarskoj selekciji „Horizonti“ (Orizzonti), posvećenoj otkrivanju novih reditelja i kinematografskih pravaca.

Srebrnog lava za najbolji film dobio je američki reditelj Tom Ford za ostvarenje „Nocturnal animals“ (Noćne životinje), dok je ista nagrada za najbolju režiju dodeljena Meksikancu Amatu Eskalanteu za film „La Region salvaje“ i Rusu Andreju Končalovskom za film „Paradise“.

Priznanje za najbolji scenario dobio je Noa Openhajm za film „Džeki“ (Jackie), o bivšoj američkoj prvoj dami Žaklini Kenedi, čileanskog reditelja Pabla Larena.

Specijalnu nagradu žirija dobio je film „The Bad Batch“ američke rediteljke iranskog porekla Ane Lili Amirpur, u kojem glavne uloge tumače Kijanu Rivs i Džim Keri.

Priznanje „Coppa Volpi“ za najbolju žensku ulogu dobila je Ema Stoun za film „La la Land“ mladog američkog reditelja Demijena Šazela, a za najbolju mušku ulogu nagradjen je argentinski glumac Oskar Martines za film „El Ciudada Ilustre“ Marijana Kona i Gastona Duprata.

Nagradom „Marčelo Mastrojani“ za novu nadu filma ovenčana je nemačka glumica Paula Ber za ulogu u filmu „Franc“ (Frantz) francuskog sineaste Fransoaa Ozona.

U kategoriji „Horizonti“ nagradjeni su filmovi „Liberami“ (Oslobodi me) italijanske rediteljke Federike De Djakomo i „Home“ belgijske rediteljke Fin Troh.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike