Film Birth of a Nation o pobuni robova nagradjen na Sandensu

Američki film “Birth of a Nation” (Radjane nacije), drama o pobuni robova u 19. veku u američkoj državi Virdžiniji, dobio je glavne nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu Sandens, koga je osnovao glumac i reditelj Robert Redford.

Film je dobio glavnu nagradu žirija i nagradu publike na festivalu održanom u Park Sitiju, malom ski centru u državi Juta.

Za ovo ostvarenje je studio Foks Serčlajt (Fox Searchlight) otkupio prava za rekordnu sumu od 17,5 miliona dolara.

“Hvala Sandens što ste nam dali platformu sa koje možemo da se širimo bez obzira na to šta radi ostatak Holivuda”, rekao je crni reditelj Nejt Parker, primajući nagradu žirija za svoj film koji se već pominje za Oskare 2017. 

Dodela nagrada na Sandensu i sinoćnjih nagrada Američkog udruženja filmskih glumaca odvija se u jeku polemike o nedostatku rasne raznolikosti u Holivudu i toga što su za Oskare drugu godinu zaredom nominovani samo beli glumci. 

Velika nagrada žirija za američki dokumentarni film dodeljena je filmu “Vajner” (Weiner) o neuspešnom povratku u politiku 2013. poslanika Entonija Vajnera, prisiljenog da podnese ostavku na svoje mesto u Kongresu posle skandala o slanju seksi SMS poruka.

Nagrada publike u toj kategoriji data je filmu “Jim: Priča o Džejmsu Foliju” (Jim:The James Foley Story), o američkom novinaru kome su pripadnici Islamske države odrubili glavu u Siriji 2014. godine.

U kategoriji film sveta, grand pri žirija dodeljen je izraelskom filmu “Sand Storm” (Peščana oluja), film o borbi žena u beduinskom selu, a nagrada publike filmu “Between Sea and Land”, kolumbijskom filmu o čoveku prikovanog za krevet zbog bolesti koga neguje majka.

U kategoriji stranog dokumentarca film “Sonita” o 18-ogodšnjoj avganistanskoj izbeglici koja ilegalno živi u Teheranu i sanja da postane nova Rijana, dobio je obe nagrade, i nagradu žirija i nagradu publike. 

Na Sandens festivalu, koji je počeo 21. januara, predstavljeno je oko 120 dugometražnih i dokumentarnih filmova nezavisnih producenata koji se bave gorućim aktuelnim pitanjima kao što su abortus, nasilje sa oružjem u SAD ili homoseksualnost.

(Beta)

Ostavite komentar