najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Film Madžida Madžidija o detinjstvu proroka Muhameda

U Iranu će sutra premijerno biti prikazan film reditelja Madžida Madžidija o detinjstvu proroka Muhameda, najskuplji film u istoriji iranske kinematografije.

Superprodukcija od oko 40 miliona dolara (34 miliona evra), za koju je novac delimično izdvojila država, snimljena je na lokaciji južno od Teherana, gde je urađena scenografija za film.       

Madžidi je rekao za Frans pres da je snimio film “Muhamed” da bi stavio tačku na negativnu sliku islama u svetu.
 
Reditelj se nada da će film, koji će u četvrtak biti prikazan na filmskom festivalu u Montrealu, izazvati interesovanje evropskih distributera.

“Poslednih godina, pogrešno čitanje islama u zapadnom svetu stvorilo je nasilnu sliku religije koja nema nikakve veze sa njenom pravom prirodom”, rekao je Madžidi.  

Za to “pogrešno čitanje” odgovorne su “terorističke organizacije poput Islamske države koje  nemaju veze sa islamom, koje su samo prisvojile njegovo ime”, navodi 56-godišnji iranski reditelj.

Madžid Madžidi bio je više puta gost festivala u Srbiji, gde mu je 2004. uručen “Zlatni pečat”, priznanje Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti.

Dobitnik je tri Gran prija na festivalu u Montrealu za filmove “Baran”, “Boja raja” i “Deca neba” i prvi je iranski reditelj koji je nominovan za Oskara, za film “Deca neba” 1997. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike