najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Filmovi čuvene Anje Brajen u Kinoteci

Nedelja norveškog filma počela je u utorak uveče u Beogradu, a za večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci zakazana projekcija filma “Silovanje” rediteljke Anje Brejen.

Protagonista njenog prvog dugometražnog filma “Silovanje” iz 1971. godine, koji je osvojio priznanje na Kanskom festivalu, jeste osumnjičeni ubica, kojeg su vlasti nepravedno optužile i zatvorile. Film je bio hvaljen zbog svoje umetničke zrelosti i strategije prikazivanja datog problema s muškog stanovišta.

Na otvaranju Nedelje norveškog filma u utorak uveče je u Kinoteci, uz prisustvo autorke, prikazano remek delo Anje Brejen “Supruge”.

Zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Srbiji i Norveškog filmskog instituta, Jugoslovenska kinoteka predstaviće izbor filmova Anje Brejen od 11. do 16. oktobra.

Pored projekcija dugometražnih igranih filmova biće prikazan i program kratkometražnih i organizovan master class.Ambasador Norveške Arne Sarne Bjernstad je agenciji Beta rekao da nedelja norveškog filma samo deo upoznavanja Norveške sa Srbijom.

“Uz nedelju norveškog filma naše sjajne režiserke Anje Brejen biće i koncerata, muzike, druženja predstavvljanja našeg života i naših specijaliteta”, rekao je na otvaranju ambasador.

O filmu “Supruge” kojim je otvoren festival, poznata norveška režiserka Anja Brejen je agenciji Beta rekla da se radi o “nekoj vrsti odgovora na film Džona Kasevetisa ‘Muževi'”.

“Kada sam videla taj film zamislila sam da ako bi tri muškaraca bili žene i bili kao Kasevetisevi junaci, šta bi mogli da osećaju deo ogromne krivice”, rekla je ona.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike