najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Filmovi 'Fatima' i 'Mustang' dobitnici Cezara

Film „Fatima“ reditelja Filipa Fokona proglašen je za najbolji film na ovogodišnjoj dodeli francuske nacionalne filmske nagrade Cezar u Parizu, prenela je agencija Frans pres.

Francusko-turski film „Mustang“ rediteljke Deniz Gamze Ergiven, nije dobio nagradu u kategoriji za najbolji film, ali je dobio Cezara za najbolje debitantsko ostvarenje.

„Fatima“ Filipa Fokona priča je o imigrantskoj domaćici i samohranoj majci dve ćerke. Zita Anro, koja je glumila u ovom filmu, proglašena je za najbolju glumačku nadu. „Fatima“ je dobila i nagradu za najbolju adaptaciju.

Na 41. ceremoniji dodele Cezara, održanoj u petak uveče u Parizu, „Mustang“, rediteljke Deniz Gamze Ergiven proglašen je najboljim debitantskim ostvarenjem, a dobio je i nagradu za najbolju montažu, scenario i muziku.

„Ovo je neverovatno velika čast“, rekla je Deniz Gamze Ergiven, čiji je film o pet sestara koje žive u Turskoj nominovan i za nagradu Oskar.

Film „Margerit“ Gzavijea Djanolija, koji je imao 11 nominacija, dobio je nagradu za najbolji kostim, dekor i zvuk.

Rod Paradot proglašen je za mladu nadu za ulogu u filmu „La Tête haute“ Emanuele Berko.

Za najbolji animirani film proglašen je „Mali princ“ reditelja Marka Ozborna.

Za najboljeg režisera proglašen je Arno Deplešen za film „Tri uspomene o mladosti“ (Trois souvenirs de ma jeunesse).

Najbolja glumica je Katerin Fro, nagradjena za ulogu u filmu „Margerit“ Gzavijea Djanolija, a Vinsen Lindon proglašen je za najboljeg glumca, i to u filmu „The Measure of a Man“.

Za najbolju glumicu ove godine takmičile su se i Sorija Zerual, alžirskog porekla, za ulogu u filmu „Fatima“, i Marokanka Lubna Abidar za ostvarenje „Much Loved“ Nabila Ajuča, čije je prikazivanje zabranjeno u Maroku.

Nominovane su i Izabel Iper za „Valley of Love“ (Dolina ljubavi) i Katrin Denev za film „Uzvišena glava“ (La Tete Haute).

Medju nominovanim glumcima za Cezara bili su i Žerar Depardje, Žan-Pjer Bakri, Vensan Kasel i Fransoa Damjen.

Organizatori Cezara uložili su ove godine napor da nominacije budu etnički i rasno raznovrsnije, posle kritika da je ovogodišnja dodela Oskara „suviše bela“.

Prošle godine, nekoliko nedelja posle terorističkog napada na redakciju satiričnog lista Šarli ebdo, organizatori Cezara nagradili su „slobodu izražavanja“, u filmu „Timbuktu“ Abderahmana Sisaka, čija je tema svakodnevni život na severu Malija pod kontrolom džihadista.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike