najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Filmska akademija može da traži natrag Oskare

Statueta Oskar koja je prošle godine prodata za 79.200 dolara mogla bi da bude vraćena američkoj Akademiji filmskih umetnosti na njen zahtev, uz nadoknadu od svega 10 dolara, presudio je danas sud u Los Anđelesu.

Kako prenosi BBC, odluka je doneta nakon postignutog dogovora između Akademije i kalifornijske aukcijske kuće Nejt D. Sanders, specijalizovane za prodaju filmskih kolekcija.

Pomenuta statueta dodeljena je 1942. godine Džozefu C. Rajtu za najbolju umetničku režiju filma „My Gal Sal“. Pozlaćeni trofej prodali su Rajtovi naslednici u junu 2014.

Akademija je pokušala da spreči prodaju, navodeći da se njome krši pravilo, uvedeno 1951, da dobitnici Oskara i njihovi naslednici ne mogu da otuđuju statuete, a da ih prethodno ne ponude filmskoj organizaciji po ceni od 10 dolara.

Kalifornijska aukcijska kuća je 2012. organizovala licitaciju 15 Oskara, čija je ukupna vrednost dostigla više od tri miliona dolara.

„Oskar je možda najprepoznatljivija i najprestižnija nagrada u domenu umetnosti. Odlukom suda Akademija je sačuvala dignitet i značaj nagrade“, naveo je advokat čuvene filmske organizacije.

Prošle godine, Američka filmska akademija je tužila naslednike još jednog Oskarovca, reditelja Robreta Sartisa, koji su jedan od njegovih trofeja prodali na onlajn aukciji eBay.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike