Finmekanika menja ime u Leonardo, u čast da Vinčija

Foto: ClkerFreeVectorImages/Pixabay.com

Italijanski gigant u oblasti vojne i kosmičke industrije Finmekanika najavio je danas da će promeniti ime u “Leonardo”, u čast slavnog renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija, u okviru velikog restrukturiranja kompanije.

Ova najava Finmekanike, koja je prošlog meseca odlučila da proda svoju proizvodnju signalizacije za železnički saobraćaj japanskom Hitačiju za 2,0 milijarde dolara, došla je zajedno s objavom boljih poslovnih rezultata kompanije od očekivanih za 2015, prenosi agencija Frans pres.

Kako su naveli iz Finmekanike, sporazum sa Hitačijem će im omogućiti da se fokusiraju na osnovne delatnosti – kosmički, odbrambeni i sektor bezbednosti, u skladu s opsežnim restrukturiranjem koje sprovode prema planu nazvanom “jedna kompanija”.

“S novim organizacionim i operativnim modelom kao ”jedna kompanija”…Finmekanika ne redefiniše samo svoju strukturu kako bi se prilagodila zahtevima kupaca i tržišta… već takođe nastoji da redefiniše svoj identitet”, navela je grupacija u saopštenju, objašnjavajući potrebu za novim imenom.

Od akcionara će biti zatraženo da odobre promenu imena na sastanku u aprilu.

U istom saopštenju, Finmekanika je navela da je neto profit porastao na 527 miliona evra (591 milion dolara) u prošloj godini, u odnosu na 20 miliona evra godinu dana ranije.

Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) dostigla je 1,2 milijarde evra, što je za 23 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Grupa je snizila i neto dug za 684 miliona evra na 3,27 milijardi evra, delom zahvaljujući prodaji Hitačiju, dodaje se.

Opisujući 2015. godinu kao “prekretnicu za Finmekaniku”, grupa je ocenila da su postigli rezultate “koji su iznad očekivanja”

Najpoznatiji po slici Mona Lize, rođeni Toskanac Leonardo da Vinči (1452-1519) bio je genije-pronalazač zaslužan za prvu ideju o mašini s vertikalnim letom, dodaje francuska agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar