U trendu

Godinu dana je trošila novac samo na hranu, evo šta je naučila

Britanka Mišel MeKGag na godinu dana odrekla se svih suvišnih troškova i novac davala samo za ono bez čega zaista ne može. Mišel, inače novinarka specijalizovana za finansije, je plaćala samo račune, hipoteku, životno osiguranje i kupovala namirnice za jelo. Svoje iskustvo je opisala za Gardijan.

Sa izazovom je počela 27. novembra, na „crni petak“, kada većina ljudi sumanuto kupuje. „Trošila sam bez razmišljanja, privučena reklamama i sa uverenjem da novac može kupiti sreću“, otkrila je. „Radila sam da bih mogla kupovati stvari koje me ne usrećuju“, napisala je.

Iako je često pisala o načinima uštede, nije ih zaista primenjivala u svom životu jer je imala dobru platu, nije imala dugove, niti veće finansijske probleme pa je mislila da ne mora da brine o novcu. Njena odluka da odustane od nepotrebnih troškova bila je ekstremna, ali je naučila mnogo toga i omogućila joj da otplati većinu hipoteke na kuću.

„Planirala sam obroke, pripremala veće količine hrane, sada mnogo bolje kuvam. Moj suprug je pristao da učestvuje u delu eksperimenta koji se tiče kupovine namirnica i tako smo uspeli da smanjimo nedeljne troškove za domaćinstvo“, kaže.

Na početku joj je bilo veoma teško i često je razmišljala da odustane i ode u restoran ili kafić. Htela je da živi kao pre, ali nije joj uspjevalo. Uskoro je otkrila da postoje besplatne filmske projekcije, degustacije vina i ostala događanja, a čak je uspela da ode na besplatni godišnji odmor biciklom. Kampovala je na plažama Sufolka i Norfolka.

„Ponekad nisam mogla da odem sa prijateljima na druženja jer su oni išli u restoran ili u bioskop, a bilo je i čudnih trenutaka kada bih na neka druženja došla bez neke sitnice za poklon. Ove godine sam dosta čistila kuće svojih prijatelja kao znak zahvalnosti“, ispričala je.

„Zahvaljujući ovom eksperimentu otplatili smo 10% više hipoteke nego što bismo inače. Najbolja stvar u ovom izazovu bilo je to što sam postala mnogo spremnija za avanture. Imam više samopouzdanja, naučila sam neke nove stvari i upoznala nove ljude. Mogu iskreno reći da sam danas srećnija osoba.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike