najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Grejtful ded opčinili publiku u prvom od pet oproštajnih koncerata

Četvorica članova grupe „Grejtful ded“ (Grateful Dead), kojima se pridružio trio drugara, počeli su svoju oproštajnu mini turneju u subotu uveče u Santa Klari, u severnoj Kaliforniji, gde je legendarni bend počeo da svira pre 50 godina i skoro dve decenije od smrti omiljenog glavnog gitariste Džerija Garsije.

Tokom nastupa od nešto preko tri sata, takozvano četvročlano jezgro grupe – Miki Hart, Bil Krojcman, Fil Leš i Bob Vir – svirali su kako numere za zadovoljstvo fanova, tako i neke opskurne stvari iz njihovog ranijeg repertoara.

„Grejtful ded“, deo hipi kontrakulture šezdesetih godina prošlog veka, ove godine slavi pola veka postojanja, pa su se još živi članovi benda Hart, Krojcman, Leš i Vir okupilli tim povodom, i održaći u Čikagu tri koncerta, od 3. do 5. jula.

Pred oko 80.000 fenova bend je u Santa Klari svirao svoje poznate numere „Truckin“ i „Uncle John’s Band“, zatim „Cumberland Blues“, „Born Cross-Eyed“ i dvadesetominutni „Viola Lee Blues“, na kraju čijeg izvođenja se duga nadvila nad stadionom i posebno oduševila prisutne.

Veliki deo publike, među kojima je bilo nekadašnje dece sunca sa sedom kosom kao i onih koji su bili bebe kad je Garsija umro, uživali su u svakom akordu i pokazivali koliko su srećni što su tu. 

Grupa posle još jednog nastupa u Santa Klari odlazi dalje u Čikago za tri koncerta od 3. do  5. jula, na istom stadionu gde su poslednji put svirali kao grupa 1995. godine, pre Garsijine smrti u avgustu te godine u 53. godini.
 
Iako su originalni članovi benda rekli da će 5. jul biti poslednji put kada će svirati zajedno, oni svi imaju svoje grupe ili muzičke projekte i udruživali su se u parovima za razne nastupe. Ipak, koncerti u Čikagu mogli bi biti finale za njihove fanove pošto članovi grupe sve više govore o povlačenju. Bob Vir ima 67 godina, a Fil Leš će napuniti 75.

„Grejtful ded“ je od smrti Džerija Garsije na sceni nastupao 2008. za Baraka Obamu, kada je bio u predsedničkoj kampanji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike