najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Greškom “izbrisao” sopstvenu kompaniju

Kada je slučajno na svom kompjuteru izdao komandu da se obriše sve sa servera, Marko Maršal je uklonio svaki trag postojanja njegove kompanije i web sajta koji je uređivao za mušterije.

Gospodin Maršal je na jednom forumu koji okuplja eksperte za servere opisao svoj problem, a većina eksperata ga je obavestila da je upravo slučajno obrisao podatke svoje kompanije i klijenata, i na taj način verovatno uništio sopstvenu kompaniju i to samo jednom pogrešnom linijom koda.

Problematična komanda je “rm – rf”: osnovni deo koda koji briše sve šta mu je rečeno.

“rm” izdaje nalog kompjuteru za uklanjanje; “r” briše sve u okviru datog direktorijuma, a “f” označava silu koja nalaže kompjuteru da ignoriše uobičajena upozorenja koja se javljaju prilikom brisanja fajlova.

Gospodin Maršal vodi malu web kompaniju koja se brine o serverima i internet konekciji na kojima se čuvaju datoteke, a ima oko 1.500 klijenata.

Ovom komandom on je čak obrisao i bekapovane fajlove koje je čuvao u slučaju katastrofe.

Većina korisnika foruma na kom je potražio pomoć se složila da gospodin Maršal najverovatnije neće moći da povrati izgubljene podatke, a kao rezultat toga, njegova kompanija nažalost neće moći da se oporavi, prenosi Independent.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike