najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Haštag koji je zapalio internet

Franuski haštag “Kad bi crnci govorili ko belci” pokrenut u ponedeljak u kome se ismejavaju svakodnevne skrivene rasističke izjave preokretanjem klišea preplavio je Tviter i privlači sve veću pažnju na društvenim mrežama.

Haštag na francuskom “Kad bi crnci govorili kao belci” (#SiLesNoirsParlaientCommeLesBlancs) pokrenula je 19-ogodišnja Žad Menduga, studentkinja jezika u Dižonu, na Tviteru pod imenom @supremenyx.

Devojka, koja je ćerka Kamerunca i Francuskinje sve je pokrenula kada je napisala “Nisam ja rasista, imam jednu belu prijateljicu” pod svojim novim haštagom. Ona je rekla za Frans pres da je samo želela da podstakne diskusiju i da se smeje sa drugaricama na Tviteru, kao i da nije očekivala da će taj haštag toliko da se proširi.

A vrlo brzo su drugi prihvatili da se šale. 

“Jedan belac je zasmrdeo celu zgradu sa svojim rokforom i drugim sirevima”, piše u jednom tvitu. Ili “Pozvao sam jednog belca na žurku – Stvarno – Da videćeš biće smešno, nema pojma s igranjem”, šali se drugi ili poruka “Imamo mi bele prijatelje, idemo na odmor u Evropu. Ali ne možemo da primimo svu bedu ovog sveta”.

Počelo je utrkivanje ko će napisati smešniji tvit. “Ti Šarlot koja si bela, jel’ tačno da belci imaju male penise”, piše jedan.

“Upravo sam napadnuta – dajte nam opis – to je bio jedan čovek bez boje”, ironično piše druga korisnica Tvitera i nadovezuju se drugi, “Fabris, znaš ima još jedan belac kao ti na poslu. Na trećem je spratu, trebalo bi da se slažete”.

Ili dalje “Ti se zoveš? Mari-Od, Mari-Lor, – ne Mari-Od- Zvaću te Mariama, jednostavnije je”.

Žad je navela kao svoj omiljen tvit poruku koja je preneta više od 7.500 puta, gde se prikazuje mlada crnkinja sa troje plave dece u naručju koja kaže “Vidite, to sam ja na safariju u Evropi… Imam želju sve da ih usvojim”.

I tvit koji je prenet 2.700 puta “(uveče) nemojte da upalite svetlo jer više nećemo videti Žan-Šarla!”.

“Za mene ta vrsta razmišljanja se ne shvata kao rasizam nego kao nešto glupo. Taj haštag bio je da se istakne kako je apsurdno šta ljudi ponekad mogu da kažu”, rekla je Žad.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike