Humanitarna pomoć britanskih Rotary klubova

Stevan Popović, potpredsednik odbora za međunarodnu saradnju Rotary kluba London-Surbiton, javlja da je obezbeđena značajna i izuzetno potrebna humanitarna pomoć našem stanovništvu koje je ugroženo nedavnim poplavama.

To je jednokratna pomoć u vlasništvu Crvenog Krsta Srbije koja će ostati na dugoročnom raspolaganju građana naše zemlje, za moguće elementarne nepogode u budućnosti.

Radi se o velikoj pošiljci „Water Survival Boxes“,  koja sadrži 220 paketa sa 5 prenosivih porodičnih uređaja za prečišćavanje vode kapaciteta od oko 22,5 l na dan, plus 20 paketa sa kompletima koji se sastoje od 1 uređaja i najnužnijih životnih potrepština za raseljene stanovnike. Ovo je inače uobičajen i dobro uhodan vid pomoći koji ceo Britanski Rotary, u organizaciji Rotary kluba Bath-Chelwood već dugo godina šalje ugroženom stanovništvu po celom svetu (npr. Filipini, Čile, Haiti, itd).

Pošiljka Rotary-ja sa opremom za prečišćavanje vode danas je tokom popodneva utovarena u šleper Crvenog krsta, zajedno sa ogromnom količinom raznovrsne humanitarne pomoć, koju su prikupili članovi Srpske dijaspore u Velikoj Britaniji, naše mnogobrojne zajednice i dobrotvorne organizacije u zemlji. Želim da ovom prilikom izrazim posebnu zahvalnost osoblju Ambasade Republike Srbije u Londonu za fantastičnu organizaciju i pružanje logističke podrške u ovom velikom i značajnom poduhvatu.

Trenutno se priprema i obrađuje sva potrebna putna dokumentacija, a dolazak pošiljke u Srbiju predviđen je  za ponedeljak 2. jun 2014, kada će Crveni krst Srbije preuzeti opremu i u saradnji sa Rotary klubom Beograd-Vračar napraviti plan za dostavu opreme na najugroženija područja.

Puno ljudi u Srbiji bilo je iznenađeno onim što šaljemo i rekli su nam da je retko ko ikada poslao ovakvu vrstu pomoći. WSB mesecima spremni čekaju u skladištu i čim se nešto desi negde u svetu, šalju se odmah.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike