U trendu

I njima smeta

Običaj da u gradovima, u svojim domovima, gajimo četvoronožne i pernate ljubimce na neki način je udaljio te životinje od njihovog prirodnog ambijenta i načina života. Uprkos pažnji i ljubavi koju im poklanjamo, prinuđeni su da sa nama dele ne samo društvo i prostor u kome živimo već i sva zagađenja koja štetno utiču na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Iako statistike pokazuju da se životni vek kućnih ljubimaca produžio, bolesti od kojih oboljevaju, a koje su sve sličnije onima koje napadaju ljude, napadaju i životinje koje žive u sve zagađenijim gradskim sredinama.

Zna se da je sve veća atmosferska zagađenost uzrok mnogih opakih bolesti, a to, naravno, važi i za njih. Smog se smatra glavnim uzrokom izuzetno povećanog broja životinja obolelih od tumora i razlog sve češćih problema sa disajnim putevima. Ne treba zaboraviti da su tokom šetnje gradskim ulicama, zbog svoje visine, psi izloženi direktom udaru izduvnih gasova iz automobila.

Međutim, nisu samo atmosferska zagađenja pogubna po zdravlje naših ljubimaca. Životinje imaju mnogo oštrije čulo sluha od nas, pa je razumljivo da sve veće akustično zagađenje kod njih može da prouzrokuje ozbiljne probleme. Saobraćajna buka, sirene, glasna muzika, prasak petardi i svi ostali glasni zvuci mogu, naročito kod pasa i mačaka, da dovedu do anksioznih stanja i ozbiljnih psihičkih smetnji. Kod malih životinja, zečeva, hrčaka ili ptica, na primer, glasni zvukovi, udar ili prasak petarde, pored straha mogu dovesti do iznenadnog i brzog porasta krvnog pritiska, što za posledicu može imati fatalan ishod.

Poslednjih godina naučnici intenzivno ispituju i sve više podvlače štetnost elektromagnetnog zračenja, kome se pripisuje odgovornost za ozbiljne zdravstvene probleme, a na ovu pojavu nisu imuni ni naši ljubimci. Mobilni telefoni, kablovi visokog napona, repetitori i antene samo su neki izvori elektromagnetskih polja i po zdravlje izuzetno opasnih zračenja. Utvrđeno je da elektromagnetno zagađenje kod čoveka izaziva nervozu, depresiju, glavobolju, nesanicu, pa i pojavu tumora. Ono je štetno i za naše ljubimce, kod kojih može da provocira agresivnost, letargiju, nervozu i čudno ponašanje.

Smanjivanje svih oblika zagađenosti jedan je od primarnih zadataka čovečanstva. Međutim, i pored toga možete učiniti nešto korisno. Ne izvodite psa u šetnju u najbučnije doba dana, izbegavajte prometne ulice i zadržavanje pored automobila koji rade. Svom ljubimcu obezbedite najtiše i najmirnije mesto za spavanje, što dalje od električnih utičnica i gajtana, kompjutera, mobilnog telefona i ostalih električnih aparata i živećete zajedno i bolje i duže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.