I Zrenjanin i Petrovgrad

Nove table sa imenom grada osvanule su na ulasku u Zrenjanin iz pravca Novog Sada i Beograda, a na njima osim zvaničnog i tradicionalnog madjarskog, po prvi put stoji i nekadašnji naziv – Petrovgrad.

Iako se grad tako ne zove od 1946. godine, na zvaničnom portalu grada Direkcija za izgradnju Zrenjanina najavila je da će u narednom periodu biti postavljeno još pet takvih tabli.

“Ćirilični naziv Petrovgrad objašnjava se kao jedan od tradicionalnih naziva grada u njegovoj istoriji, pa je kao takav našao mesto uz Zrenjanin na oba srpska pisma, slovačkom i rumunskom jeziku i Veliki Bečkerek na madjarskom jeziku”, navodi se u objašnjenju na gradskom portalu.

Gradski čelnici su na sajtu podsetili da je Veliki Bečkerek septembra 1934. godine odlukama tadašnjih vlasti preimenovan u Petrovgrad, po kralju Petru I Karadjordjeviću, a tu odluku početkom 1935. godine i zvanično je potvrdio i odobrio kralj Aleksandar I, kao i ukaz kraljevskih namesnika.

“Ove se godine, dakle, navršilo tačno osam decenija od prve promene imena grada, a ta godišnjica povod je da se na novim tablama, uz dosada korišćena imena, nadje i Petrovgrad”, dodaje se u zvaničnom objašnjenju gradskih vlasti.

Pojedine političke partije predlagale su ranije da se tom gradu vrati naziv Petrovgrad, jer je to trenutno “jedini grad u bivšoj Jugoslaviji i istočnoj Evropi koji je zadržao naziv po nekom od komunističkih narodnih heroja” Žarku Zrenjaninu.

(Beta)

Ostavite komentar