„Idealna arijevska beba“ bila je – Jevrejka!

1935. godine u Nemačkoj je održano takmičenje za „savršenu arijevsku bebu“ koja bi se, kao deo nacističke propagande, našla na naslovnici najpopularnijeg porodičnog časopisa, Sonne ins Hause.
Ubrzo su pronašli svoju idealnu bebu, ali nikada nisu saznali istinu: Hessy Taft, šarmantna „arijevska“ beba s tamnom kosom je bila – Jevrejka.

Hessy Taft je danas osamdesetogodišnja profesorka hemije koja živi u New Yorku, a priča je osvanula nedavno, kada je Memorijalni centar holokausta Jad Vashem u Jerusalimu primio neobičan poklon iz nacističkog perioda: nacistički porodični magazin sa fotografijom idealne arijevske bebe na naslovnoj strani.

Fotografija „savršene arijevske bebe“ nastala je kada je Hessy imala 6 meseci, a njen tvorac je berlinski fotograf Hans Ballin, koji je znao da je devojčica Jevrejka. „Želeo sam ismejati naciste“, rekao je posle devojčicinoj majci.

Simpatično lišce malene Hessy Taft uskoro se moglo videti svuda, na posterima, razglednicama, čestitkama, naslovnim stranama časopisa, a njeni roditelji su je držali u kući u strahu od osvete nacista. Nakon nekoliko godina bega od nacista širom Evrope, uspeli su emigrirati u SAD.

„Mogu se tome smejati danas, ali da su nacisti saznali ko sam zaista, sada ne bih bila živa“, izjavila je Taft za nemačke novine Bild.
„Osećam danas ovo kao malo slatke osvete, kao neku, makar malu satisfakciju.“ izjavila je Hassy.

 

 

Izvor: The Huffington Post

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike