najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Indonezija spremna za pomračenje Sunca

Potpuno pomračenje Sunca, koje će se u sredu dogoditi iznad Indonezije, posmatraće hiljade turista pristiglih iz celog sveta da bi prisustvovali ovom retkom prirodnom fenomenu, koji će biti obeležen plemenskim ritualima i brojnim svečanostima.

Pomračenje će početi nešto pre svitanja iznad Indijskog okeana i premeštati se ka jugu, prema ostrvima Borneu i Sumatri, potom ka centralnom delu ostrva Sulavesi i Molučkom arhipelagu, a zatim i prema Tihom okeanu.

Mesec će se progresivno postavljati ispred Sunca oko 6 i 20 po lokalnom vremenu  (23 i 20 po Griniču) iznad Sumatre, ostrva na krajnjem zapadu zemlje, a onda će nastaviti svoje kretanje ka istoku, delimično ili u potpunosti zaklanjajući Sunce, što će biti vidljivo u 12 od ukupno 34 provincije.

Oko 10.000 stranih i 100.000 domaćih turista pristiglih iz svih oblasti Indonezije, prisustvovaće ovom prizoru koji će u potpunosti biti vidljiv jedino u toj zemlji, pod uslovom da nebo bude vedro, saopštile su indonežanske vlasti.

Širom zemlje, organizovani su koncerti, svečanosti na plaži i trke čamaca u obliku zmajeva, kako bi se proslavilo prvo pomračenje u poslednje dve decenije u ovoj zemlji koja se prostire na obe hemisfere.

Totalno pomračenje koje će se dogoditi u sredu biće deseto po redu u 21. veku. Poslednji put, do njega je došlo 20. marta prošle godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike