Internet špijunaža: Ko sve može da vam uzima lične podatke?

Ma šta da radite na internetu neko će imati podatke o Vama za manje od jedne sekunde. Bez obzira da li kupujete garderobu, igrate igrice, gledate stranice za uzgajanje cveća – neko stvara Vaš profil i podmeće Vam stranice koje možda i niste želeli.
Bez obzira da li se radi “legalno” ili “ilegalno” nije prijatno kada znate da Vas neko prati, makar radili i najbanalnije stvari.
Ovde nećemo pisati o visokotehnološkoj špijunaži, pisaćemo o stvarima koje utiču na naše živote, svakodnevno.
Jedna od stvari koje se dešavaju svakodnevno a da toga niste ni svesni jeste praćenje klikova. Zapadne obaveštajne službe prate svaku reč koja u sebi ima veze sa terorizmom ili pravljenjem oružja.
Takođe mogu da se prate klikovi i za: garderobu, automobile, finansije, bilo kakve kupovine i slično.
Sledeći način je praćenje “istorije” Vašeg kompjutera, koju ako nemate odgovarajući program, prate određeni programi i na osnovu informacija stvaraju Vaš profil.
Postoje određeni programi koji se bave samo sakupljanjem istorija sa naših kompjutera i na osonovu njih stvaraju profile naših omiljenih “stranica”.
Još jedna od stvari, koje su naravo legalne, jesu cookies, ili kako ih mi zovemo kolačići. Ovo su mali “biti” Vaših informacija ili informacija sa sajta koji ste posetili a instalirani su na Vaš kompjuter a da toga niste ni svesni.
Jedan takav cookie može da Vas stalno šalje na iste stranice, može da Vam “ubacuje” zadate informacije ali može i da Vam napravi haos u kompjuteru.
Ima još mnogo drugih načina da Vas špijuniraju ali kak se bar malo zaštititi?
Da bi se rešili “istorije”, “kolačića” i drugih nepoželjnih stvari, postoji jedan mali i besplatan program koji se zove CC Cleaner. Mi ga koristimo godinama i stvarno je dobar.
Ovde je link do stranice gde možete da skinete ovaj program
http://www.piriform.com/ccleaner
Posle svake posete internetu pokrenite ovaj program i “očistite” sve što se nakupilo u Vašem kompjuteru a da to niste tražili.
Posle samo jednog pokretanja videćete da ste kompjuter očistili od nekoliko megabajta smeća koje ste pokupili na internetu.

Izvor: prevara.info

Ostavite komentar