najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ismejan: Francuz citirao izmišljenog autora

Francuski intelektualac Bernar Anri Levi postao je predmet intelektualnog izrugivanja nakon što je citirao vodećeg stručnjaka za Kanta, za koga se ispostavilo da je izmišljen.

Na pariskoj promociji svoje nove knjige “O ratu u filozofiji”, za koju je dobio pohvale iz nekih krugova, Levi se obrušio na nemačkog filozofa iz 18. veka Imanuela Kanta, ocenivši da je on poremećen i lažan.

Da bi potkrepio tu tvrdnju, citirao je izvesnog Žana Baptista Botula, za koga je rekao da je posleratni autoritet kada je reč o tumačenju Kanta, preneo je londonski Telegraf.

Aplauzi su se, međutim, pretvorili u otvoreni podsmeh kada je jedan novinar Nouvel obesrvatera objasnio da Botul zapravo ne postoji, već se radi o izmišljenom liku koga je stvorio savremeni satiričar Frederik Paže.

Ispostavilo se da je Peže, koji radi u jednom satiričnom magazinu, napisao knjigu “Seksualni život Imanuela Kanta”, a potpisao se psuedonimom Žan Baptist Botul.

Peže je u njoj čak podstakao stvaranje filozofskog pravca botulizma, što je jasna igra reči koja se odnosi na smrtonosnu bolest, i stvorio je teoriju koju je nazvao metafizika mlitavosti.

Levi je sve to shvatio ozbiljno, pa je na promociji svoje knjige citirao ideje koje je Botul, kako je naveo, izneo u seriji predavanja o neokantovcima, koje je održao posle rata, preneo je N1.

Uprkos tolikom poniženju, Levi je posle promocije za više televizijskih stanica izjavio “da i dalje smatra da je knjiga zadivljujuća” i da je Paže veoma dobar filozof.

Komentarišući sve to, Paže je dao komentar u satiričnom stilu:”Pošto nikada nije nedvosmisleno dokazano da Botul ne postoji, ne može se isključiti mogućnost da će istorija jednog dana dokazati da je Bernar Anri Levi u pravu”.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Slobodan

    Ta gnjida od čoveka i nabeđeni intelektualac koji je među prvima pozivao na bombardovanje Srba je sramota Francuske. Nažalost, on oličava takozvane evropske intelektualce koji listom služe gazdama za lovu. Sada se jadni Rasel, Sartr i Kalajić prevrću u grobu zbog ovakvih koji im nisu ni… ma sramota je uopšte ih porediti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike