Istorijska revijalna trka u subotu oko Kalemegdana

Istorijska revijalna trka oko Kalemegdana biće održana u subotu od 16.00, u znak sećanja na prve beogradske Medjunarodne automobilske i motociklističke trke održane 3. septembra 1939, najavili su danas organizatori.

Pre 78 godina, u čast rodjendana kralja Petra Drugog Karadjordjevića, na Kalemegdanu su vožene prve i jedine trke tadašnjih automobila nalik na bolide, koji bi po navodima hroničara u svakom pogledu odgovarali savremenoj Formuli 1.

Nastupili su svetski asovi tog vremena u bolidima „mercedesima“ i „auto uniona“, a na stazi dugoj 2,79 kilometara voženo je 50 krugova koje je pratilo oko 75.000 ljudi.

Gradski menadžer Goran Vesić na konferenciji za novinare rekao je da se u subotu u višesatnom programu očekuje nekoliko trka, dok će u glavnoj učestvovati oko 50 automobila, saopštila je gradska uprava.

Vesić je izrazio nadu da će trka biti u zvaničnom kalendaru Svetske automobilske federacije, kada su, kako je objasnio trke klasika u pitanju.

Prema njegovim rečima, prošle godine trka na Kalmegdanu je bila revijalna, dok će ove godine pored oldtajmera, publika moći da vidi i nove trkačke automobile.

„Pozivamo Beogradjane da u subotu dodju na Kalemegdan, a posebno nam je drago što je staza gotovo identična onoj iz 1939“, istakao je gradski menadžer.

Trci održanoj 3. septembra 1939. godine, naveo je Vesić, prisustvovalo je čak 75.000 ljudi, u vreme kada je Beograd imao 250.000 stanovnika.

Vesić je napomenuo da automobilske trke imaju svoju publiku izrazivši uverenje da će ta manifestacija koju, po njegovim rečima ima samo Beograd, doprineti i privlačenju turista.

Gradski menadžer je izrazio nadu da će se u narednom periodu pronaći lokacija za Muzej automobila, na čemu, kako je rekao grad uveliko radi sa državnim službama.

„Verujem da ćemo sa novom lokacijom moći da još više približimo stare automobile današnjim generacijama“, naglasio je Vesić.

On je zahvalio generalnom sekretaru Auto-moto saveza Srbije Predragu Djurdjevu, direktoru Muzeja automobila Bratislavu Petkoviću i predsedniku Sportskog auto-saveza Srbije Staniši Lazarcu na pomoći u obnovi te trke.

Petković je rekao da Beograd ima tradiciju kada je brdska trka u pitanju i podsetio da je ’30-tih godina prošlog veka pravljen hotel na Avali, i da je tada napravljen i put u tom kraju.

„Najveći potencijal je trka oko Kalemegdana jer ima stazu koja je identična kao 1939. godine, i to Beograd treba da iskoristi“, rekao je Petković.

Dodao je da je u planu da na 80. godišnjicu postojanja trke na Kalemegdanu Auto-union i Muzej u Ingolštatu pošalju svoja vozila.

Naveo da je rekord u auto-trkama dugo držala kraljica Marija Karadjordjević koja je bila prva žena reli vozač.

Petković je rekao i da je prosečna brzina 1939. bila gotovo 150 kilometara na sat i da se tada na pravcu pored Kule Nebojša vozilo više od 200 na sat.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike