najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istorijski koncert grupe Roling stons u Havani

Stotine hiljada Kubanaca prisustvovalo je sinoć  koncertu britanske rok grupe “Roling stons” u Havani, nazivajući to istorijskim trenutkom za Kubu u kojoj su ljubitelji rok muzike omiljenu muziku ranije slušali iza zatvorenih vrata.

Koncert je održan tri dana posle istorijske posete predsednika SAD Baraka Obame Kubi, prve posete jednog američkog predsednika Havani u gotovo 90 godina.

“Havana, Kuba i Roling stons!”, rekao je na koncertu Mik Džeger.

“Ovo je neverovatno! Stvarno je dobro biti ovde! Drago mi je da vas vidim”, dodao je on.

Bend je tokom nastupa u Havani izveo 18 hitova, dok su obožavatelji skakali i uzvikivali “Rollings! Rollings”.

“Posle današnjeg dana mogu da umrem”, rekao je 62-godišnji noćni čuvar Hoakin Ortiz, dodajući da je bio veliki obožavalac rok muzike od 1960-tih godina, kada su se u toj ostrvskoj zemlji američki i britanski bendovi slušali u tajnosti.

Kubanske vlasti svojevremeno su sudski procesuirale mlade koji su slušali rok muziku koju su kubanski komunisti smatrali kapitalističkim orudjem. S odustajanjem od takvih mera, vlasti u Havani su počele i da dozvoljavaju velika nezvanična okupljanja.

Manja grupa ljudi prespavala je ispred hale Sjudad deportiva u Havani, gde je postavljena masivna bina za britanske rok legende.

Tara Maskarenas, 43-godišnja poslovna savetnica iz Kvebeka, rekla je da ju je nedavna smrt britanskog muzičara Devida Bouvija inpirisala da prisustvuje koncertu grupe “Roling stons”, dok još sviraju, dodajući da je dodatni podsticaj to što je u pitanju istorijski nastup.

Pevač benda Mik Džeger po dolasku u Havanu komentarisao je nedavne promene na Kubi, pošto je američki predsednik Barak Obama prošle godine ponovo uspostavio diplomatske odnose sa Kubom i pozvao na napredak dve zemlje u normalizaciji odnosa kako bi se okončalo nasledje Hladnog rata.

“Očigledno je da se nešto dogodilo u poslednjih nekoliko godina”, rekao je Džeger novinarima na medjunarodnom aerodromu “Hose Marti”.

On je kazao da “vreme menja sve”, ističući da su članovi grupe veoma zadovoljni zbog dolaska na Kubu.

U saopštenju benda uoči koncerta navodi se da je grupa “Roling stons” nastupala na mnogim posebnim mestima tokom dugogodišnje karijere, ali da koncert u Havani za njih predstavlja “prekretnicu”, a da se nadaju da je tako i u slučaju “njihovih prijatelja na Kubi”.

Bend je svoju latinoameričku turneju “Ole” završio koncertom na Kubi, a prethodno su održani koncerti u Brazilu, Urugvaju, Čileu, Argentini i Meksiku.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike