najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istorijski plan astronauta Džona Glena za let u svemir prodat za 67.000 dolara

Instrukcije koje je američki astronaut Džon Glen koristio tokom istorijskog leta kapsule “Merkjuri” u svemir 1962. godine, prodate su na aukciji.

Aukcionarska firma “Nejt D. Sanders” je objavila da su instrukcije koje je koristio Glen kada je postao prvi Amerikanac u orbiti Zemlje, prodate u četvrtak u Los Andjelesu za 66.993 dolara. Bilo je osam ponuda, a početna cena je bila 25.000 doara. Portparol aukcijske kuće nije rekao ko je kupac.

Uputstva sadrže plan leta Glenove letelice “Frendšip 7”, uz detaljan prikaz nebeskih tela i geografske znamenitosti koje je koristio kao vodiče tokom skoro pet sati leta 20. februara 1962. Tu su i uputstva Glenu kada i šta da fotografiše, kada da promeni film i filter boje, kada da stavi kacigu i da vežba. Dokument je namotan oko kalema koji Glen pokretao palcem.

Glen kome je sada 95 godina, a sa suprugom, Ani, živi u Kolumbusu, dao je ta uputstva jednom roniocu koji je pomagao da se kapsule agencije NASA vade iz okeana, kao zahvalnicu za njegov rad na projektu “Merkjuri 6”.

Ronilac, Ričard – “Dik” Danem uputstva je predao veteranu Ratne mornarice Džastinu S. Polardu i ona su tri godine bila izložena u Muzeju avijacije i letova u svemir u San Dijegu, a potom su izneta na aukciju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike