najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Italijanski gradić slavi rodjenje prve bebe nakon 28 godina

Stanovnici Ostane, mestašca u severnoj Italiji, proslavili su danas rodjenje malog Pabla, prve bebe rodjene u toj opštini u Pijemontu nakon 28 godina.

Pablo je rodjen pre nedelju dana u porodilištu u Torinu. Kada su srećni roditelji danas doveli najmladjeg stanovnika, u gradu sa samo 85 stanovnika organizovan je karneval, prenosi američka kablovska mreža Si-En-En (CNN).

„Najpre nisam mogao da poverujem da je to istina, vest me je potpuno šokirala, presrećan sam. Ovo je ostvarenje sna“, izjavio je danas gradonačelnik Ostane Djakomo Lombardo.

Roditelji novorodjenog dečaka oduševljeni su reakcijom sugradjana i navode da , uprkos izazovima, planiraju da ostanu u Ostani, mestu oko 60 kilometa jugozapadno od Torina.

„Volimo izazove. Pre pet godina odlučili smo da napustimo Torino i promenimo naše živote. Volimo kvalitet života u Ostani, to je bezbedno mesto za decu i osećamo se kao deo zajednice“, rekao je dečakov otac.

Mladi bračni par planirao je da se preseli na Reunion, francusko ostrvo u Indijskom okeanu, ali njihovi životi pošli su neočekivanim putem.

Pre 20 godine, lokalna zajednica pokušala je da preokrene negativan trend i privuče više mladih ljudi u Pijemontski okrug investicijama u turizam, radna mesta i kulturne sadržaje.

Ostana nije sama u borbi protiv depopulacije, procenjuje se da u Italiji ima 6.000 potpuno pustih naselja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike