U trendu

Iz kog si ti sazvežđa?

Da li kosmos ima kraj? Ako taj kraj postoji, gde se on nalazi i kako izgleda? To se još uvek ne zna pouzdano, ali naučnici su uz pomoć novog Hablovog snimka sve bliži razotkrivanju ove tajne.

Istoimeni svemirski teleskop zavirio je najdalje do sada u vidljivi deo spektra, u pradavno doba, kada je kosmos imao samo 800 miliona godina. Kako se pretpostavlja, sada ima 13 milijardi i 700 miliona godina. Prvi put naučnici su bili u mogućnosti da vide najmlađe zvezde u doba kada su nastale. Takođe, smatraju da će ovi snimci godinama biti udžbenik iz astronomije.

Prilikom osmatranja u veoma uskom delu južnog neba, kao kada biste posmatrali kroz slamčicu, načinjen je grupni portret desetak hiljada veoma starih galaksija. Ta slika nazvana je Hablovo veoma duboko polje – pokazuje prostor pre otprilike 13 milijardi godina. Ovo parče neba satkano je od desetak hiljada galaksija, a nalazi se u sazvežđu Fornaks, iza sazvežđa Orion. U tom delu zemaljski teleskopi nailazili su na nepravilnu prazninu.

Izgleda da nas je Habl doveo do samog ruba Velikog praska. Smatra se da je kosmos nastao iz eksplozije. Sledećih 300 miliona godina vladala je beskonačna neizmerna hladnoća, i to je bilo pravo mračno doba kosmosa. Potom su zasvetlile najranije zvezde i galaksije, čiji je dalek odsjaj uhvatio ovaj svemirski teleskop. To je isto kao kada biste spazili svica na Mesecu.

Osmatranja su otpočela 24. septembra prošle godine, a okončana su 16. januara ove godine. Kamera teleskopa je znatno bolja od ranijih. Bledunjave svetlosne čestice stizale su jedna po jedna svakog minuta. Naslednik Habla ima znatno složenije ime, a to je – Džejms Veb svemirski teleskop. Veruje se da će on još dalje prodreti u kosmičku prošlost, jer će nositi osetljivije merače i kamere, a poleteće tek 2011. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.