Izgubljeni grad Atlantida konačno pronađen: Ovi teoretičari tvrde da znaju gde je (video)

Izgubljeni grad Atlantida dugo je bio misterija, ali sada su teoretičari zavera sigurni da su pronašli mitsko ostrvo, prenosi Mirror.

Atlantidu prvi spominje grčki filozof Platon oko 360. godine pre nove ere. Prema priči, koja je postala legenda, ostrvo Atlantida potonulo je u more za samo jedan dan jer su njegovi stanovnici izgubili naklonost bogova, a izgubljen je zauvek. Dugo se tražilo mesto potonuća ovog mitskog grada, a pređašnja nagađanja sugerisala su da se nalazi u blizini Santorinija, Sicilije, Malte, Krete pa sve do Kipra.

YouTube kanal Bright Insight tvrdi da je otkrivena lokacija u Sahari koja odgovara svim detaljima napisanima o Atlantidi. Geološka formacija Richat, poznatija pod nazivom Oko Sahare, nalazi se u Ouadaneu, u središnjoj Mauritaniji. Smatra se da je kružna struktura stvorena padom asteroida iako za to ne postoje verodostojni dokazi. Naučnici su zaključili da je struktura prirodni fenomen, prenosi Večernji list.

Platon je u svojim tekstovima tvrdio da je Atlantida uništena 11600. pne., što odgovara razdoblju mlađeg Dryasa i teoriji koja sugeriše da je kometa navodno pogodila Zemlju i prouzrokovala ledeno doba. Možda je upravo to bio razlog uništenja Atlantide? Sličnostima tu nije kraj. Prema Gugl mapama, struktura Richat ima spoljni krug prečnika 23,5 km, a u Platonovim zapisima navodi se da je Atlantida imala 127 stadijuma, koja bi danas iznosila 23,49 km.

Platon u svojima tekstovima opisuje Atlantidu: „Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dve zemlje i tri vode.“ Ovaj opis vrlo je sličan strukturi Richat kada se gleda iz satelita.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike