U trendu

Izložba o prvim i najzaslužnijim astronautima

Prvi i najpoznatiji astronauti Svemirskog centra Džon F. Kenedi okupili su se na svečanom otvaranju izložbe „Heroji i legende“ priredjene u njihovu čast.

Na ceremoniji na otvorenom učestvovalo je 30 atronauta, od kojih trojica koji su se iskrcali na Mesec, a imali su bar dva razloga za slavlje.

Naime, astronauti Džim Lovel i Baz Oldrin učestvovali su pre tačno 50 godina u svemirskoj misiji „Gemini 12“, poslednjoj iz tog programa. Lovel je zbog uzbudjenja zaboravio na jubilej, ali ga je podsetio jedan reporter.

On je rekao da je misija „Gemini“ otvorila put za „Apolo“. Lovel je kasnije učestvovao u misiji „Apolo 8“, sa prvom ljudskom posadom koja je odletela na Mesec, ali i u ozloglašenoj misiji „Apolo 13“.

Medju eksponatima našli su se originalni Lovelov priručnik, značke i drugi delovi njegove opreme.

„Ne mogu da verujem da je prošlo 50 godina od poslednje misije ‘Geminija'“, rekao je Tomas Staford, astronaut koji je učestvovao u svemirskim misijama Gemini 6 i 9, Apolo 10 i udruženoj misiji SAD i SSSR-a „Apolo-Sojuz“.

Svemirska kapsula „Geminija 9“ takodje je izložena. Stanford je primetio da na njoj nedostaju vrata i još nekoliko detalja, ali da je i dalje u dobrom stanju.

„Ovo je prelepa izložba“, kazao je 86-godišnji astronaut agenciji Asošiejted pres i dodao da ona inspiriše i motiviše mlade ljude.

Grupa od 30 astronauta, medju kojima su i dve žene, okupila se u petak u delu za posetioce svemirskog centra Džon F. Kenedi, gde se odaje počast zlatnom dobu NASA od 1960. do 1970. godine.

Otvaranju izložbe prisustvovala su i deca pokojnog Alana Šeparda i Nila Armstronga, učesnika pohoda na Mesec.

Penzionisanim astronautima pridružilo su nekoliko stotina radnika svemirskog programa, ratnih veterana i turista.

Otvaranje je namerno zakazano na Dan veterana, jer su skoro svi prvi američki astronauti potekli iz vojske.

Mnoga deca, prerušena u astronaute, uspela su da iskoriste neradni dan i dodju na otvaranje izložbe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike