najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Iznenađujuće: Koje je najdepresivnije doba godine?

Suprotno mišljenju da je vreme praznika najdepresivnije „Guglov indeks očaja“, koji je sastavio Vašington Post pokazuje da se pojmovi depresija, teskoba, bol, stres i umor najviše „pretražuju“ u proleće i leto.

Pretraživanja pokazuju da se tih pet pojmova najviše javljaju u proleće i leto i drastično se smanjuju za vreme praznika, prenose elektronski mediji.
Vreme božićnih praznika je prema ovom istraživanju najmanje depresivno u toku godine, a u stopu ga prati Nova godina, dok je najgori dan u prošloj godini bila jedna sreda u aprilu.
Ljudi su depresivniji tokom nedelje nego preko vikenda, a u čitavoj godini utorci i srede izjednačeni su u bitci za najgori dan. Tek nakon toga dolaze poneđeljak, pa četvrtak.
Kada je reč o pojedinačnim pojmovima, bol i teskoba najčešće se javljaju ponedeljkom, stres i depresija utorkom, a umor sredom.
Pretraživanja svih pojmova naglo opadaju pred vikend i ponovo se povećavaju u nedelju, a primećeno je i da se razlike u odnosu sedmice i vikenda smanjuju u julu.
U martu i aprilu usponi i padovi između pretraživanja su dosta veći.
Stručnjaci kažu da su navedeni rezultati očekivani, jer završetak leta ljude čini depresivnijima u jesen, a u proleće su za to zaslužni duži dani koji poremete hemijsku ravnotežu u telu.

Izvor: tanjug

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike