Jahta suvlasnika Majkrosofta uništila redak koralni greben na Kajmanima

Jahta jednog od osnivača kompanije “Majkrosoft” Pola Alena uništila je zaštićeni koralni greben na Kajmanskim ostrvima, prenosi danas britanski Gardijan. 

Skupocena jahta “Tatuš”, dugačka 92 metara, uništila je 14.000 kvadratnih metara retkog koralnog grebena u kajmanskom zalivu “Vest Bej”, navode lokalni zvaničnici.

Skoro 80 odsto grebena uništio je sidro broda. Prema prvim izveštajima američki milijarder nije se nalazio na jahti u trenutku incidenta.

“Incident se dogodio 14.januara. Kapetan “Tatuša” upozorio je posadu da je sidro možda oštetilo koralni greben u toj oblasti. Posada je vrlo brzo odvezla brod na drugu lokaciju, kako bi se postarala da ne dodje do novih oštećenja. Svi pomažemo istrazi”, saopšteno je iz investicione firme “Vulkan” američkog milijardera.

Alen, koji je i osnivač fondacije koja se bavi zaštitom morskih sistema i prekomernog ribolova, moraće da plati kaznu u iznosu od 600.000 dolara zbog uništavanja korala. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 17,4 milijardi dolara, prenosi britanski list.

Stručnjaci tvrde da je jahta “Tatuš” pravi dragulj visoke pomorske tehnologije. Dugačka je 92 metra, sa dva heliodroma, salonima dekorisanim po uzoru na brod “Titanik”, i salom koja služi kao muzički studio, jer vlasnik voli da svira gitaru.

U poslednjih nekoliko godina gigantske jahte često oštećuju Zaštićeni ekosistem na Kajmanskim ostrvima.

(Beta)

Ostavite komentar