Jedna šetnja Nicom

Evo kako izgleda jedno posle podne u Nici. Azurna obala – to su restorani, butici, klubovi i ostalo; sva ta mala grešna zadovoljstva.

Kada je šoping u pitanju, poći ćemo od jednog očaravajućeg mesta, a to je jedna prodavnica bižuterije. Opojan miris predmeta širi se svuda unaokolo. Izaberite barem jednu ogrlicu ili prsten. Jesenja kolekcija ogrlica urađena je u neverovatnoj kombinaciji tkanine i stakla. Zato obavezno izaberite nešto. Nedaleko odatle je butik „Kantze“. Tu možete kupiti večernju haljinu, ili pantalone za ceo dan, istovremeno klasičnog i mladalačkog izgleda. Preko puta je „Desert“, jedan od retkih butika mlade modne kreatorke Izabele Maran. Mnogi su oduševljeni njenim fantastičnim haljinama i modnim detaljima – oni su originalni ali i veoma dopadljivi.

Omiljeno mesto za doručak mnogih je kafe „Civette du Cours“ na osunčanoj terasi sa pogledom na šarenilo obližnje pijace Cours Saleya. Ambijent sasvim odgovara i za aperitiv ili lagani ručak, pa čak i za večernji koktel. Jedinstveni Cappa kolači u klasičnoj sali za čaj pod svodovima. U uske uličice starog grada uvukao se miris Soke. To je lokalni specijalitet od nautovog brašna, a priprema se u pećnici za drva. Najbolja je u kiosku „Specialites Nicoises“, gde možete da birate. Možda ćete uzeti Tourta de Blea, što je slatko-slana pogača sa aromatičnim biljem, ili Pissaladiere, što je neka vrsta pice sa lukom i maslinkama.

Ljubitelji vina na bi smeli da propuste podrum Cave Bianchi, osnovan 1860. godine. Ovde se mogu naći vina za sve poznavaoce, ljubitelje i proizvođače vina. U restoranu „Bokačo“ jedu se izvrsni riblji specijaliteti i jela od morskih plodova. Restoran je uređen kao brod, a u njegovom centru nalazi se veliki akvarijum sa jastozima. Ipak, restoran „Brasserie FLO“ je zaista jedinstven. Nalazi se u nekadašnjem pozorištu, a koncipiran je tako da je kuhinja na sceni, a gosti u gledalištu. Jelovnik je prilagođen noćobdijama, a specijalitet kuće je tartarski biftek. To je pravo mesto za ludi provod.

Na kraju ćemo obići i nekoliko interesantnih mesta. Među njima se izdvaja zgrada opere u italijanskom stilu – hotel „Negresco“ sa svojim elegantnim portirima u jedinstvenim uniformama. Ovde se može popiti kafa ili piće i uživati u predivnom pogledu. Pijaca Cours Saleya je idealna ako želite da tumarate okruženi cvećem ili povrćem, dok ribari i ostali pijačni prodavci na sav glas nude svoju robu.

Nica je grad ljudskih dimenzija, jedinstvene i iskrene lepote. Zato se prepustite toplom naručju Azurne obale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.