Jedno od najvećih sportskih rivalstva: Naklonio se šampionu poslednji put – „Bio mi je prijatelj“ (foto, video)

Naim Sulejmanoglu, legendarni turski dizač tegova, preminuo je u 51. godini nakon dugogodišnje borbe sa cirozom jetre. Na poslednjem oproštaju od velikog šampiona pojavio se njegov najveći rival Valerios Leonidis. Njihovo dugogodišnje rivalstvo vrhunac je doseglo 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti.

Sportska javnost je u Grku videla jedinog čoveka koji može da zaustavi Sulejmanoglua na putu do trećeg uzastopnog olimpijskog zlata.

„Imam li rivala? Samo Grka… Samo njega“, rekao je Sulejmanoglu u najavi velikog finala.

Dvorana je bila podeljena na grčke i turske navijače, atmosfera je bila jedna od najboljih u istoriji ovog sporta, a u borbi dvojice velikana tri puta u pet minuta rušili su se svetski rekordi. Sulejmanoglu je podigao 187,5 kilograma, a kada Leonidis nije uspeo da podigne 190 kilograma, počelo je veliko slavlje turskih navijača. Leonidis je briznuo u plač, a Sulejmanoglu je prvi pokušao da ga uteši.

„Bili ste svedoci najboljeg takmičenja u dizanju tegova ikad“, govorili su komentatori tokom istorijskig prenosa iz Atlante, prenosi Index. Turski novinari nakon smrti Sulejmanoglua, poznatog pod nadimkom „Džepni Herkules“ zbog visine od samo 1,47 metara, kontaktirali su Leonidisa.

„Tužan sam zbog njegove smrti, a još sam tužniji što zbog teške finansijske situacije ne mogu da dođem na njegov pogreb“, rekao je Leonidis.

Odmah nakon te izjave tursko Ministarstvo sporta pokrilo mu je sve troškove putovanja u Istanbul.

„Ovo je veliki gubitak za sportski svet. Svaki trenutak koji sam proveo s njim bio je dragocen, pa čak i ta Atlanta. Sećam se da sam mu na zlatu čestitao rečima: ‘Najbolji si!’. Znate li šta mi je velikan odgovorio? Rekao mi je: ‘Ne, mi smo najbolji!’.

Na sahrani je prišao sanduku, umotanom u tursku zastavu i poljubio ga, a ta slika obišla je svet. „Pre svega bio mi je prijatelj…“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike