Jedu zdravije i piju manje

Američki naučnici otkrili su da muško i žensko telo različito reaguju na istu hranu. Žene, po pravilu, mnogo više razmišljaju o zdravoj hrani nego muškarci, ali to, po mišljenju američkih naučnika, ima više veze s biologijom nego sa snagom volje.

Istraživači s Univerziteta u Pensilvaniji posmatrali su živac koji polazi iz mozga i prolazi kroz grkljan, jednjak, dušnik, pluća, srce, jetru i dalje do sistema za varenje. Ovaj živac je vrlo bitan za varenje i aktivira se prilikom uzimanja hrane. Istraživači su posmatrali njegov rad kod muškaraca i kod žena.

Ako je kod muškaraca rad ovog vitalnog živca bio inhibiran, pražnjenje želuca je kasnilo, no kod žena isti problem nije izazvao nikakve promene. Kad bi ovaj živac počeo normalno da radi, muško telo proizvodilo bi više insulina i polipepida iz pankreasa. To je, po mišljenju istraživača, glavni razlog zašto muškarci radije biraju hamburger, za razliku od žena, koje će se pre opredeliti za zdravu hranu.

U drugom istraživanju – o reagovanju muškog i ženskog organizma na piće, testovi su pokazali da su, zbog hormonskih razlika, žene koje piju ugroženije od muškaraca. Etanol, aktivni sastojak svih alkoholnih pića, ima pogubno delovanje na jetru.

Ispitivano je njegovo dejstvo na jetru pacova i tokom tridesetodnevnog eksperimenta kod pacova su se pojavili simptomi povezani s ozbiljnom konsumacijom alkohola, poput upale i zadebljanja jetre. Zanimljivo je da prirodni genetski mehanizam koji štiti jetru od alkoholnog oštećenja nije toliko efikasan kod ženki pacova kao kod mužjaka. Na osnovu toga naučnici su izveli zaključak da su žene koje piju izložene većem riziku od oštećenja jetre nego muškarci.

Ipak, to nije razlog da se odmah uputite sa svojom ekipom na piće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.