U trendu

Kada ste kupili prvi mobilni?

Ako niste znali, prvi funkcionalni mobilni sistem instaliran je za potrebe policije 1928. u Detroitu

Pre samo 41 godinu u komercijalnu upotrebu je ušao prvi mobilni telefon koji je proizvela Motorola, težak oko kilogram, bez displeja i sa baterijom koja je mogla da izdrži pola sata.
Prilikom telefoniranja zaklanjao je pola glave sagovornika, ali to tada nikome nije izgledalo neobično, jer je DynaTAC bio revolucionarni, nezamislivo napredan uređaj tog doba.
Ovo je Martin Kuper, izumitelj u Motoroli koji je rekao prvo mobilno „Halo“ i ujedno bio prvi čovek koji je obavio poziv preko mobilnog telefona. On je iz Njujorka pozvao svog prijatelja, zaposlenog u AT&T mreži i rekao:“Zovem te samo da proverim da li je kvalitet mog poziva u redu na tvom kraju“.

Foto: REUTERS/Eloy Alonso (SPAIN BUSINESS SOCIETY SCI TECH)

Prvi sledeći model bio je DynaTAC 8000x, koji je imao memoriju za 30 poziva, „digitronski“ displej i prema današnjem kursu koštao je oko 9.200 dolara. Cena prvog DynaTAC modela nikada nije objavljena, a samo na razvoju mobilnog uređaja radilo se oko dve godine.
Na našem području mobilni telefoni pojavili su se pre samo 2 decenije – 1994. godine, bili su glomazni, preskupi i ne previše funkcionalni, pa ipak, napravili su za veoma kratko vreme pravu revoluciju u svetu komunikacije.

Danas su mobilni telefoni toliko unapređeni da u manje od 100 grama nude karakteristike poput surfovanja internetom, gledanja televizije, slušanje muzike, igranje igara, slanje i prijem poruka, ali i vođenje posla i obavljanje konferencijskih poziva sa više sagovornika istovremeno.
U svetu danas ima više od 7 milijardi stanovnika i gotovo isto toliko mobilnih uređaja, mada ga koristi polovina čovečanstva, dakle, na jednog stanovnika „dođe“ skoro dva mobilna telefona.

Šta li nas tek čeka za 40 godina ?

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike