najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kako da izbacite “zaraznu” pesmu iz glave?

Znate onaj osećaj kada se probudite sa nekom pesmom u “glavi” i ne možete da prestanete da je pevate ceo dan? Ako vas ovaj osećaj povremeno frustrira, vreme je da pročitate sledeći tekst…

Prema studiji koju su sproveli psiholozi Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji, ako vam se neka pesma “uvrti” u glavu, trebalo bi da uzmete žvakaću gumu, jer žvakanje odvraća pažnju sa neke melodije ili reči.
Istraživači kažu da se čak 90 odsto ljudi barem jednom sedmično “bori” da izbaci neku pesmu iz glave, a da 15 odsto njih to smatra “napornim”.
Naučnici koji su svoj rad objavili u magazinu “Journal of Experimental Psychology” kažu da na sličnim tehnikama možete skrenuti i neke negativne misli.
Za potrebe eksperimenta, istraživači su ispitanicima (98) dali da slušaju dve pesme: “Payphone” Maroon 5 i “Play Hard” Dejvida Gete. Nakon tri minuta, dobili su zadatak da pritisnu dugme svaki put kad im se pesma ponovo pojavi u mislima. U pauzi su žvakali žvakaću gumu, udarali prstima o sto ili sedeli mirno.
Istraživači su otkrili da osobe koje su žvakale žvakaću gumu nakon slušanja pesme, za trećinu lakše uspevali da je izbace iz glave, u odnosu na ostale ispitanike.
“Neki delovi mozga zaduženi za slušanje, pamćenje i razmišljanje o muzici ne uključuju samo deo zadužen za sluh, nego i za govor. Time što žvaćete žvakaću gumu, vi sprečavate prisećanje”, objašnjava dr Fil Biman, vođa istraživanja.

Izvor: b92.net

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike