najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako je živeti ispod nivoa zemlje

Poznati kao trogloditi, lokalno stanovništvo Gvadiksa u pećinama živi već hiljadu godina čineći ovo naselje jednim od najstarijih u Evropi.

Stanovnici Gvadiksa na jugu Španije već vekovima žive u kućama u pećinama, a iako na prvi pogled Gvadiks liči na većinu andaluzijskih sela, kad se popnete na okolno brdo možete da se uverite u neobičnu lepotu ovog naselja koje mnoge podseća na površinu Marsa.

Gvadiks je jedno od najstarijih evropskih naselja, koje datira iz kamenog doba. Ovo špansko selo je poznato i po tome što ima najviše kuća u Evropi koje su smeštene u pećinama, a u XV veku je bilo nezobilazna trgovinska spona između Granade, Alhambre i mesta na obali.

“Mnogi ljudi misle da su pećine prljava i mračna mesta, ali to nije slučaj kada je Gvadiks u pitanju“, ponosno je objasnio Hoze reporteru BBC-ja.

Hoze priznaje da ne bi mogao da zamisli život van pećine.

„Dopada mi se. Ne bih mogao da zamislim drugačiji život. Moja porodica živi ovdje generacijama unazad. Ovdje imam sve što mi treba. Ne bih mogao da zamislim život u normalnoj kući. Ovdje je veoma toplo ljeti, a dolje u pećinama smo zaštićeni od toplote. Pećine su kao prirodni klima uređaj. Ovde dolje je takođe relativno toplo tokom hladnih zima“, kaže Hoze.

Hoze objašnjava da su pećine stare 500 godina, ali da naravno treba da budu renovirane i popunjene modernim namještajem i aparatima.

„Većina mojih prijatelja živi u pećina i mnogih javnih zgrada (crkve, restorani, hoteli) su takođe smještene u pećinama“, priznaje Hoze.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike