najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kako pomeranje sata može uticati na vaš život?

Letnje računanje vremena završilo se noćas, što znači da ćemo prelaskom na zimsko vreme imati vremena sna više. Ipak, da li će tih 60 minuta blagotvorno delovati na naš organizam?

Naučnici su otkrili da pomeranje sata može da utiče na čovekovo zdravlje i to na različite načine.

1. Povećava se rizik od stradanja u saobraćajnim nesrećama. Istraživanje sprovedeno na Teksas Univerzitetu pokazalo je da u prvoj nedelji nakon prelaska na zimsko računanje vremena broj saobraćajnih nesreća raste za 7 posto, a broj nesreća koje se događaju u jutarnjim satima je u porastu za čak 14 posto.

2. Smanjuje se mogućnost da ćete doživeti srčani udar. Studija provedena 2014. godine pokazala je pad broja srčanih udara od 21 posto u nedelji nakon pomeranja sata. Zanimljivo, rizik od iste bolesti raste za 24 posto kod prelaska na letnje računanje vremena.

3. Moglo bi da vam se popravi raspoloženje. Iako su kratki zimski dani povezani sa porastom broja obolelih od depresije, naučnici tvrde da je izloženost prvim jutarnjim zracima sunca najbolje što se može dogoditi za vaše raspoloženje. Pomeranje sata većini će omogućiti da zoru dočekaju na nogama i naterati ih na izlaganje jutarnjem suncu.

4. Kvalitet sna mogao bi da vam se sroza. Uprkos činjenici da biste u noći sa subote na nedelju trebali da dobijete sat vremena odmora više, istraživanja pokazuju da većina ljudi, svesni promene, idu na spavanje kasnije, a “unutrašnji sat” ih budi po “starom” vremenu. Obično je potrebno neko vreme za prilagođavanje, a ovaj efekat najgore pogađa jutarnje tipove osoba, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike