najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako sanjaju slepi? (video)

Iako smo o snovima do sada naučili mnogo, za naučnike još predstavljaju veliku enigmu. Ipak, jedno pitanje je izuzetno zanimljivo – kako sanjaju slepi?

Za potrebe naučnog istraživanja objavljenog u magazinu „Sleep Medicine“, neurolozi u Danskoj okupili su grupu od 25 ljudi, 11 slepih od rođenja i 14 ljudi koji su vid izgubili tokom života. Od njih su tražili da vode dnevnik snova.

Istraživanje je pokazalo da slepe osobe od rođenja imaju mnogo živopisnije snove po pitanju zvuka, ukusa, mirisa i dodira i da svoja iskustva mnogo bolje verbalizuju. Takođe, slepi od rođenja češće imaju noćne more koje obično uključuju gubitak psa vodiča. Emocije i teme snova nisu mnogo odudarale.

U priloženom video-snimku Tomi Edison otkriva šta i kako vidi u snovima. Edison je slep od rođenja, a otkrio je i kakvo je iskustvo slepih na psihodeličnim drogama:

(Novi Magazin)

1 komentar
  1. Louis Krstic

    Ovde nisu slepi oni koji nisu viseli od rođenja već oni koji se nazivaju naučnicima, Zašto? Zato što enigma o snovima uopšte ne postoji, ali nazovi naučnici otkrivaju toplu vodu. Slepa osoba od rođenja ima jednako vredne i kvalitetne snove i vizeuelno i zvučno ali i emotivno. Međutim, na jednom mestu u prenošenju doživljaja i događaja sa unutarnjih realnosti postoji prerkid. Gde je to? U samom umu koji je zadužen za budno stanje u fizičkom svetu. On u sebi nema zapisane nikakve simbole iz spoljašnog sveta da bi noćna iskustva mogao prevesti u dnevne simbole baš onako kao kada prevodimo strani jezik na naš maternji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike