Kaluđerice

Postojbina neobičnih ptičica po imenu kaluđerice su australijska ostrva, gde one žive u jatima hraneći se semenjem, plodovima raznog voća i insektima. Ropstvo dobro podnose, naročito ako im se podese uslovi, posebno topla prostorija i veći kavez, po mogućnosti, volijera sa prirodnim biljem i grmljem.

Odgajivači kaluđerice nazivaju ih još i none. To su dekorativne ptice crno-bele ili tamnosmeđe boje, a ima ih i u više varijanti svetlih boja. Kod nas je najpoznatija crnoglava kaluđerica, za koju je karakterističan diskretan zvižduk. Dok je slušamo, može se steći utisak da pušta glas iz daljine. Inače, to je ptica koja voli mir u odgoju i nerado podnosi uznemiravanje, često hvatanje i uzbuđivanje. Nije tako lako da se u ropstvu odgaje i mladi ptići. U doba gnežđenja none ili kaluđerice redovno treba da dobijaju crve brašnare i mravlja jaja.

Kaluđerice su inače mirne ćudi, pa se mogu držati u zajednici sa drugim mirnim pticama. Mogu se držati sa kardinalima, koji su stalno u pokretu, ili sa pletaćima. None nisu probirljive ptice kada je hrana u pitanju. Rado jedu seme muhara, prosa i drugo. S obzirom na to da rado jedu voće i povrće, može im se u kavez okačiti plod jabuke, kruške, a naročito grožđa, koje veoma vole. Od povrća rado jedu isitnjeni kelj sa tvrdo kuvanim jajima.

Pošto su kaluđerice ptice tropskog podneblja, treba voditi računa o promenama temperature, posebno klime unutar prostorija, a time i same volijere.

Eto još jednog predloga za kućnog ljubimca. U svakom slučaju, ovaj je dekorativan i diskretan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.