U trendu

Katapult starih Grka

Godine 399. pre naše ere Dionisije Stariji, vladar grčke kolonije Sirakuze, na Siciliji, pripremao se za rat s Kartaginom. Finansirao je velika istraživanja kako bi se proizvela nova oružja. Najveći uspeh tog velikog programa bio je izum katapulta, ključnog oružja drevnog sveta.

Čak su i u tim ranim danima katapultovi ispaljivali strele mnogo dalje nego što je to i najsnažniji čovek ikada uspeo. Dodatna istraživanja pokrenuo je kralj Filip Makedonski, što je dovelo do pojave velikih katapultova s konopcima od životinjskih žila koji su mogli da odapnu strele duge 3,9 metara, više nego dvostruko duže od onih koje su odapinjale Dionisijeve naprave. Filipov sin, Aleksandar Veliki, koristio ih je u osvajanju najbolje branjenih gradova Persijskog carstva, kao što je Tir u Libanu. Pravljeni su ogromni katapultovi, kao onaj koji je osmislio Arhimed, izgrađen krajem 3. veka pre naše ere. Ti ogromni katapultovi mogli su da bacaju kamenje težine do 80 kilograma na daljinu od 100 metara. Oni su bez sumnje mogli da razbiju svaki neprijateljski brod koji bi bio pogođen.

Ovakvi katapultovi bili su korisni i kada se opsedao grad. Filon Vizantinac je u svom priručniku mehanike iz oko 200. godine pre naše ere pisao da bi zidine morale da budu široke 15 stopa da bi podnele udarac katapultiranog kamena teškog do 130 kilograma, dok bi duboki šančevi morali da budu iskopani oko grada kako bi zidine bile van dometa neprijateljskih katapultova.

Jedan od najznačajnijih napredaka Rimljana jeste postavljanje manjih katapultova na gvozdene ramove s točkovima, tako da mogu da se pomeraju po bojnom polju. Oni su ispaljivali uglavnom strele standardnog tipa, od 68 centimetara, na nekih 350 metara. Neverovatna snaga ovog rimskog oružja potvrđena je u velikoj meri nalazom iz brdskog utvrđenja Mejdn, koje je zauzeo budući imperator Vespazijan početkom osvajanja Britanije. Keltski ratnici nisu imali nikakve šanse protiv rimskih legija pod budućim imperatorom Vespazijanom. Njegovu dobro branjenu tvrđavu vrlo brzo je zauzeo neprijatelj s daleko superiornijom vojnom tehnologijom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike