Kina gradi filmski studio vredan dve milijarde dolara

Vlada Kine najavila je da planira izgradnju filmskog studija vrednog oko dve milijarde dolara, kao deo strategije te zemlje da proširi svoj uticaj u oblasti kulture.

Studio u okrugu Čungking, na jugozapadu zemlje, imaće u svom sastavu tematski park i turističke atrakcije, javili su državni mediji. Izgradnja će početi početkom sledeće godine i očekuje se da će projekat koštati 15 milijardi juana, odnosno 2,18 milijardi dolara.
  
Kineski zvaničnici naveli su da već imaju operativne ugovore sa jednim brojem stranih partnera. Državna agencija Sinhua prenela je da će park uključivati i igraonice i onlajn zabavu. 

Park će biti nazvan “Jedan pojas, jedan put” (Yidai, Yilu), po programu predsednika Si Djinpinga koji predvidja ogromna finansijska ulaganja u produbljivanje ekonomskih i kulturnih veza sa zapadnim i južnim susedima Kine.  

Kina je drugo po veličini filmsko tržište u svetu i sedište kompanije Dalian Wanda, koja upravlja najvećim lancem bioskopa u svetu i koja je preuzela američke medijske kompanije AMC Pikčers (pictures) i Ledženderi entertejnment (Legendary Entertainmant). Vodeći studio te kompanije, Hengdian vorld studios (World), prostire se na površini od 3.000 hektara. 

Kineski zvaničnici i kompanije, uprkos rastućoj potražnji, pokušavaju da smanje uvoz filmova sa zapada i da proizvedu konkurentnije domaće filmove. U Kini postoji zakonska kvota koja dopušta da u domaćim bioskopima godišnje budu prikazana najviše 34 holivudska filma.

(Beta)

Ostavite komentar