Kineski Robinzon: Kajakom oko kineske obale

Čovek iz Zuaia u kineskoj provinciji Guangdongu započeće putovanje uz kinesku obalu 15. maja, u kajaku bez pratnje.

Avanturista Li Huacan trenutno živi u Šangaju. On je izabran kao jedan od deset najvećih svetskih istraživača u izboru „Nacionalne geografije“ za prošlu godinu nakon što je završio prvu izvornu solo-ekspediciju niz Žutu reku. Li je sam preveslao 7.000 kilometara okeana u poslednjoj deceniji i 15.000 kilometara na rekama. Sad je ponovo spreman da uđe u vodu.

Kina ima četvrtu na svetu dugu morsku obalu, ukupno oko 18.000 kilometara, koja se pruža duž osam priobalnih provincija. Li kreće na putovanje iz Fangčenganga, Guandži Zuang autonomne regije na jugozapadu, a putovanje će završiti u Dandongu, u provinciji Liaoningu na severoistoku. Procenjena dužina putovanja je između 6.000 i 7.000 kilometara.

Li poseduje prilagođeni kajak napravljen od „kevlar“ vlakana, širine 56, dužine 540 centimetara. Pored armiranog tela plovila instaliran je i panel na solarno punjenje. Balans čamca u potpunosti će kontrolisati Li.

U poređenju sa njegovom solo ekspedicijom niz Žutu reku, čiji je cilj bio da podigne društvenu svest o zagađenju, njegova sledeća avantura biće isključivo porodična. Nada se da će avantura pokazati svetu da ljubav podrazumeva zajedništvo, bez obzira na to šta će mu plovidba doneti, prenosi Sputnjik.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike