najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kineski zid nestaje jer meštani kradu cigle

Dve hiljade godina Veliki kineski zid odolevao je osvajačima i vremenskim prilikama, ali zvanični podaci pikazuju da je masivna građevina koji je kao kulturnu baštinu zaštitio i UNESKO, sve teže se nosi sa izazovima. Najveći problem joj je lokalno stanovništvo koje je, ciglu po ciglu, uništava.

Kineske vlasti najavile su povremene i nenajavljene kontrole duž 21.000 kilometara dugog Velikog zida da bi osigurale da se vlasti 15 provincija kroz koje zid prolazi pridržavaju nacionalnog plana za zaštitu monumentalnog spomenika kulture koji je usvojen još pre deset godina.

Do sada, malo je urađeno na očuvanju spomenika koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESKO, a daleko više se ulaže u rekonstrukciju, objašnjava Dong Jahui iz vladine kancelarije za očuvanje kulturne baštine i napominje da iako oštećenja još uvek nisu alarmantna, kombinacija nekoliko različitih faktora i činjenice da oštećenja nisu svuda ista može imati katastrofalne posledice.

Jedan od tih faktora je i lokalno stanovništvo koje redovno krade cigle, kamenu građu i pločice koje potom ili prodaju ili koriste kao materijal da izgrade objekte koji su im potrebni. Seljaci turistima prodaju delove zida za oko 30 juana odnosno četiri evra, a turista je sve više.

Najpopularniji deo zida koji i obiđe najveći broj posetilaca je deo zida iz Ming ere severno od Pekinga. Milioni turista svake godine prođu ovim delom zida, što ostavlja brojna oštećenje na samoj građevini na kojoj je u tom delu vidljiv i veliki broj grafita. Pored toga, zid je izložen udarima različitih vremenskih prika.

Vladina kancelarija za očuvanje kulturne baštine objavila je pre dve godine istraživanje koje je pokazalo zabrinjavajuće podatke – neke od kula duž zida blago se ljuljaju.

Delovi Kineskog zida datiraju iz trećeg veka pre nove ere, iako je najveći deo zida sagrađen u vreme dinastije Ming od 1368. do 1644. godine. Prema podacima vladine kancelarije za očuvanje kulturnog nasleđa, samo deset odsto zida je dobro očuvano, a gotovo 30 odsto njegove dužine je nestalo, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike