Kiše i u avgustu

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo, uz lokalni razvoj oblačnosti, posle podne i uveče sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom i to uglavnom u planinskim predelima. Vetar slab, promenljivog pravca.

Jutarnja temperatura od 15 do 20°C, najviša dnevna od 27 do 31°C.

Beograd: Pretežno sunčano i toplo, posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti. Vetar slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura oko 19°C, najviša dnevna oko 30°C.

Temperature u većim gradovima:

Beograd: minimalna 19°C, maksimalna 30°C,
Užice: minimalna 16°C, maksimalna 28°C.
Novi Sad: minimalna 18°C, maksimalna 30°C,
Subotica: minimalna 18°C, maksimalna 31°C,
Kragujevac: minimalna 18°C, maksimalna 30°C,
Negotin: minimalna 18°C, maksimalna 31°C,
Niš: minimalna 19C, maksimalna 29°C,
Priština: minimlna 16°C, maksimalna 28°C.

Evropa: Iznad britanskih ostrva, zapadne Evrope, juga Skandinavije, Apeninskog i Balkanskog poluostrva promenljivo oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Iznad ostalih delova kontinenta suvo i uglavnom sunčano.

Biometeorološka prognoza

Očekuje se poboljšanje biometeorološke situacije, ali se srčanim bolesnicima i astmatičarima i dalje savetuje da budu oprezni. Malaksalost i glavobolja mogu biti izražene kao meteoropatske reakcije.

Upozorenja i najave RHMZ Srbije

Na Neri, Brzavi, Moravici i Karašu vodostaji će biti u većem porastu do 02. avgusta. Na Moravici kod Vatina vodostaj se nalazi iznad granice za preduzimanje vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta u toku današnjeg dana, a zatim stagnacije i manjeg opadanja. Na Brzavi kod Markovićeva vodostaji će u toku sutrašnjeg dana dostići granicu vanredne odbrane od poplava, a zatim će preći u stagnaciju. Na Neri kod Kusića vodostaj se nalazi iznad redovne odbrane od poplava, sa tendencijom porasta do 02. avgusta, a zatim stagnacije i manjeg opadanja.

Na Tamišu vodostaji će biti u porastu do 03. avgusta bez dostizanja granice redovne odbrane od poplava. Na Mlavi, Peku, Timoku i Resavi vodostaji će biti u manjem porastu do 02. avgusta i kretaće se oko i nešto iznad granica za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su veća lokalna izlivanja. Na Jasenici vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom opadanja.

Na Kolubari kod Valjeva vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava i ima tendenciju većeg opadanja. Na Moravici, Bjelici, Skrapežu, Đetinji, donjem toku Zapadne Morave, Toplici, Drini, Limu i Jadru vodostaji će biti u porastu do 02. avgusta bez dostizanja uslovnih vodostaja (upozoravajućih nivoa). Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Informacija o stanju voda i izgledi

Vodostaj Dunava je u porastu do Bogojeva, nizvodno u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana.

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna dva dana.

Vodostaj Save je u porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu i Tisi su u domenu srednje niskih, na Savi u domenu srednjih vrednosti, a na Velikoj Moravi u domenu srednje niskih i srednjih vrednosti za ovo doba godine.

Prognoza vremena za 3. avgust

Pre podne pretežno sunčano i toplo, posle podne i uveče uz lokalni razvoj oblačnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.
Prognoza vremena do 31. avgusta

Kiše i u avgustu

Do 4. avgusta biće toplije i uglavnom suvo vreme. Jutarnje temperature iznosiće od 18 do 21 stepen, a najviše dnevne od 28 do 33 stepena. Od 5. do 17. avgusta održavaće se prosečno toplo, ali nestabilno vreme sa češćom pojavom kiše. Jutarnje temperature kretaće se od 17 do 20 stepeni, a najviše dnevne od 26 do 31 stepen.

Oko 6. i 17. avgusta moguće su vremenske nepogode praćene gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama. Do kraja avgusta predviđa se prosečno toplo i uglavnom suvo vreme. Jutarnje temperature biće od 16 do 19 stepeni, a najviše dnevne od 25 do 3 stepen, krajem avgusta od 22 do 25 stepeni.

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike