najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Koliko galaksija postoji u svemiru?

Svemir ima oko 2000 milijardi galaksija, to jest „deset puta više“ nego što se dosad mislilo, ocenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak, a prenose hrvatski mediji.

Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijardi galaksija. Tim profesora Kristofera Konselisa sa Univerziteta u Velikoj Britaniji dugo je radio na podacima dobijenim pomoću teleskopa Habl koji su konstruisali NASA i Europska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa.

Zatim su izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaktika u različitim razdobljima svemira. Što su galaktike dalje, njihova svetlost teže dopire do nas. Postojećim teleskopima može se posmatrati tek 10 posto galaksija.

„Teško je da se shvati da u svemiru još moramo da istražimo 90 posto galaksija“, rekao je Kristofer Konselis.

„Ko zna što ćemo otkriti kada budemo mogli da ih proučavamo zahvaljujući novim teleskopima?“, upitao se u saopštenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u „Astrophysical Journalu“.

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je „nevidljivih“ galaksija koje su izvan domašaja teleskopa.

„Ovaj rad će moći da se potvrditi tek kada budemo imali ogromne nove teleskope pomoću kojih ćemo bolje videti ta daleka područja“, rekao je Frankos Hamer, astronom u opservatoriji u Parizu i stručnjak za nastanak galaksija.

Europski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi golemi europski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojega će primarno ogledalo biti promera 39 m.

1 komentar
  1. blajbi

    U svemiru ima vise galaksija nego zrnaca peska na planeti Zemlji, ukljucujuci sve pustinje, mora i okeane….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike