U trendu

Koriste tablet pre nego što progovore

Oni su generacija koja možda ne zna ko je bio Steve Jobs, neki čak još ne znaju zavezati ni pertle, ali prosečni šestogodišnjaci znaju više o digitalnoj tehnologiji nego prosečni 45-godišnjaci, pokazalo je godišnje istraživanje britanskog Ofcoma u kojem se navodi kako se današnja deca nikad nisu susrela s problemima analognog spajanja na internet i sličnim problemima “mračne prošlosti”, a pametnim telefonima i tabletima služe se i pre nego što nauče da govore.


– Ta deca menjaju način komunikacije. Odrastaju u digitalnom dobu i razvijaju se potpuno drukčije nego što su se razvijali odrasli, pa čak i oni koji su danas uzrasta između 16 i 24 godine, koji se smatraju pionirima te moderne generacije – kazala je Jane Rumble, jedna od voditelja istraživanja.

Posebno je zanimljiv podatak da je čak 84 posto ispitanih uzrasta od 12 do 15 godina izjavilo kako bi bez moderne tehnologije bili izgubljeni. 
Najveća promena ipak se odnosi na podatke o telefoniranju i komuniciranju putem telefona. Dok su pre dvadeset godina mladi imali “monopol” na korišćenje kućnih telefona za razgovore s prijateljima, devojkama i mladićima, samo tri posto današnjih tinejdžera telefon koristi za razgovore. Većina ih komunicira putem SMS-ova, šaljući fotografije i videomaterijal. To pomalo zabrinjava, a autori istraživanja zaključili su da najmlađe generacije “gube glas”.

 

Izvor: večernji.hr

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike