Kovanice u čast Marka Tvena

Mark Tven je jednom rekao da je „nedostatak novca koren svog zla“ – njemu u čast američka kovnica će u 2016. skovati 100.000 zlatnih i 350.000 srebrnih novčića.

Svake godine, američka kovnica izradi dva komemorativna novčića čiji je prihod od prodaje namenjen neprofitnim organizacijama.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prvenstveno kolekcionarskog karaktera, ove kovanice vrede mnogo više od svoje nominalne vrednosti od jednog, odnosno pet dolara, u zavisnosti od toga da li je reč o srebrnom ili zlatnom novčiću.

Primera radi, srebrni komemorativni novčići izrađeni ove godine dostizali su cenu od 52 dolara, a zlatni i do 360 dolara.

„Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija će moći da dobije više od milion dolara“, naveo je predstavnik Muzeja Marka Tvena u Hanibalu, u Misuriju, jedne od institucija kojima je novac namenjen.

Mark Tven (1835-1910) je bio američki pisac i humorista. Bogato životno iskustvo – detinjstvo je proveo na obalama Misisipija, radio je u štampariji, kasnije kao kormilar na rečnom brodu, učestvovao u potrazi za zlatom u Kaliforniji, proputovao Ameriku i Evropu, pretočio je u svoje romane.

Njegovi najpoznatiji junaci su dečaci Tom Sojer i Haklberi Fin.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar