Kovanice u čast Marka Tvena

Mark Tven je jednom rekao da je “nedostatak novca koren svog zla” – njemu u čast američka kovnica će u 2016. skovati 100.000 zlatnih i 350.000 srebrnih novčića.

Svake godine, američka kovnica izradi dva komemorativna novčića čiji je prihod od prodaje namenjen neprofitnim organizacijama.

Prvenstveno kolekcionarskog karaktera, ove kovanice vrede mnogo više od svoje nominalne vrednosti od jednog, odnosno pet dolara, u zavisnosti od toga da li je reč o srebrnom ili zlatnom novčiću.

Primera radi, srebrni komemorativni novčići izrađeni ove godine dostizali su cenu od 52 dolara, a zlatni i do 360 dolara.

“Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija će moći da dobije više od milion dolara”, naveo je predstavnik Muzeja Marka Tvena u Hanibalu, u Misuriju, jedne od institucija kojima je novac namenjen.

Mark Tven (1835-1910) je bio američki pisac i humorista. Bogato životno iskustvo – detinjstvo je proveo na obalama Misisipija, radio je u štampariji, kasnije kao kormilar na rečnom brodu, učestvovao u potrazi za zlatom u Kaliforniji, proputovao Ameriku i Evropu, pretočio je u svoje romane.

Njegovi najpoznatiji junaci su dečaci Tom Sojer i Haklberi Fin.

(Tanjug)

Ostavite komentar