Kraftverk izgubio sudsku bitku o autorskim pravima

Nemački Ustavni sud odbacio je danas tužbu kultne elektronske grupe “Kraftverk”, koja više od 20 godina pokušava da dokaže svoja autorska prava za dve sekunde muzike koji je bez dozvole iskoristila jedna rep muzičarka.

Sud je ocenio da je kršenje autorskih prava u tom slučaju “marginalno” i da je umetnička sloboda ispred interesa autora.

“Kraftverk” je pokrenuo sudski spor 1997. godine zbog dve sekunde muzike uzete iz njihove pesme “Metall auf Metall” iz 1977. godine koju je koristila nemačka pevačica Sabrina Zetlur u pesmi “Nur mir”.

Sud je ocenio da je korišćenje semplova (uzoraka) iz postojećih muzičkih dela uobičajeno u hip hop muzici i da u tom slučaju nisu prekršena autorska prava već je na delu bila umetnička sloboda.

Hip hop muzičari su često na meti kritika i krivičnih postupaka zbog upotrebe delova tudjih pesama.

“Kraftverk”, koji se smatra začetnikom elektronske muzike, osnovan je 1970. godine, a 2014. je proslavio 40 godina od izlaska albuma “Autobahn”.

To je četvrti album Kraftverka koji je bendu omogućio medjunarodni proboj zbog primene tada nove muzičke tehnologije kao što je elektronski sintisajzer, po čemu je definisan njihov muzički stil.

Pogledajte i uporedite da li je sud u pravu

(Beta)

Ostavite komentar