najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Krila tajnu skoro tri decenije: Prva žena u svemiru umalo se nije vratila

Valentina Tereškova prva je žena koja je sama poletela u svemir, a na tom putovanju 16. juna 1963. godine umalo se nije desila tragedija.

Tereškova je bila odabrana za misiju pre svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući.

Do trenutka kada je ušla u Vostok 6, Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice što su se ruski astronauti pri povratku na Zemlju izbacivali iz svemirskog broda i prizemljivali padobranom.

Tereškova i još četiri žene su odradile 18 meseci napornih priprema, ali jedino je ona prošla. U nešto više od 70 sati okružila je zemlju 48 puta.

Jedna stvar koju su zaboravili da joj spreme među stvarima bila je četkica za zube, zbog koje su se šalili da je veliki propust, a Tereškova je na jednom predavanju ispričala kako se snašla, jer je imala ruke, vodu i pastu za zube.

Pred kraj putovanja, Tereškova je primetila da se pojavila puno veća greška – njen brod je počeo da se udaljava od Zemlje, umesto da se približava.

„Nedostatak četkice za zube je bila zaista šala kada uporedim činjenicu da je brod bio programiran za uzlaznu putanju, a ne za  silaznu. Počela sam sve više da se penjem, umesto da se spuštam ka zemlji. Uspela sam na vreme da se javim kontroli na zemlji šta se događa“, ispričala je Tereškova.

Međutim, u sovjetskoj Rusiji šezdesetih godina zaposlenima se greške na poslu nisu lako opraštale, a naročito ne onima koji su radili u ruskom svemirskom programu koji se u to vreme takmičio sa Amerikancima.

Dizajner broda Sergej Korolev zatražio je od Tereškove da nikome, barem nekoliko decenija ne govori o onome što se dogodilo na povratku kući.

„Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer bila bi kažnjena i to strogo. Taj događaj sam držala u tajnosti 30 godina“, rekla je Tereškova.

Tereškova je zbog sopstvene sigurnosti morala da skoči sa padobranom na visini od nešto više od šest hiljada metara i sletila je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Nejna misija bila je 12. po redu svemirska misija u ljudskoj istoriji, a ona je bila prva žena. Amerika je tek 20 godina kasnije poslala ženu u svemir, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike