najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lajbah održao koncert u Severnoj Koreji

Slovenačka grupa Lajbah (Laibach) održala je danas prvi od dva koncerta u Pjongjangu, u Severnoj Koreji, i pored cenzure tamošnjih vlasti dobila ovacije publike, javio je slovenački portal 24.ur, a prenela hrvatska agencija Hina.

Bio je to prvi koncert nekog zapadnjačkog benda u toj zatvorenoj komunističkoj državi.

Slovenački portal piše da su se severnokorejski cenzori u poslednjem trenutku ipak upleli u nastup.

Tražili su da se sa „set liste“ izbace pesme „Koran“, „Eat Liver“, „The Final Countdown“ i „Mount Paektu“. Zatražene su i neke promene u koreografiji, pa je zabranjen nastup severnokorejskog ženskog hora.

Uprkos cenzuri, bend je dobio ovacije od oko 1.500 ljudi. Severnokorejsko državno rukovodstvo nije bilo u publici.

Drugi koncert Lajbaha zakazan je za sutra.

Turneju je organizovao norveški umetnik Morten Travik (Traavik) koji je u poslednje tri godine oko dvadeset puta posetio Severnu Koreju, jednu od najzatvorenijih zemalja sveta. 

Grupa Lajbah, osnovana 1980. godine u Sloveniji, tada republici bivše Jugoslavije, smatra se jednim od najčuvenijih sastava koji je potekao iz bivšeg komunističkog bloka, navela je ranije agencija Frans pres. Grupa je gradila svoj uspeh na namernoj dvoznačnoj upotrebi nacionalnih i političkih simbola, kao i provokacijama, zbog čega su neki od njenih članova bili pritvarani za vreme bivše Jugoslavije.

„Lajbah je savršena grupa od svih pop i rok sastava na svetu, da bude prva koja će nastupati u Severnoj Koreji“, rekao je za Frans pres Travik, najavljujući nastup i naveo da priprema dokumentarni film o turneji.

Mini turneja nazvana je „Liberation Day Tour“ i podudara se sa obeležavanjem godišnjice oslobađanja Korejskog poluostrva od japanske okupacije 1945. godine. Grupa je dobila zvaničan poziv vlasti u Pjongjangu, naveo je Travik.

„Lajbah može da se posmatra istovremeno i kao grupa koja osuđuje totalitarizam kao i grupa koja ga slavi“, rekao je Travik i dodao da je to umetnost i privilegija onih koji mogu da budu dvoznačni i da govore o više stvari istovremeno.

Lajbah je 1984. bio suosnivač pokreta „Neue Slowenische Kunst“ (Nova slovenačka umetnost), koji je bio avangarda umetničkih pokreta u istočnoj Evropi i kome se ovog leta organizuje velika retrospektiva u Ljubljani.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike