Legendarni papagaj Pipi Duge Čarape preminuo u 51. godini

Ara Daglas (Douglas), mužjak crveno-plave are, igrao je ulogu ženke Rozalinde (Rosalinde), pripadnice bande pirata koji su zarobili oca Pipi Duge Čarape (Pippi Longstocking), Efraima, u južnim morima 1970. godine.

Doktor zoološkog vrta Karlsrue u Nemačkoj, Matijas Rajšmit, rekao je da je papagaj uginuo u dubokoj starosti, ležeći na njegovoj ruci, piše „Petface“.

Posle decenija filmske i TV slave, Daglas je prebačen u zatvoreni prostor u Folk parku u Malmeu, ali u Švedskoj nije mogao naći mir.

Još 2003. godine vlasti su odlučile da Daglas mora biti uspavan zbog nedostatka dokumentacije o legalnom uvozu iz Brazila. To je izazvalo „burne proteste“, a zoološki vrt Karlsrue je na Fejsbuk stranici pozvao na potpisivanje peticije da mu se poštedi život. Potpisalo ju je 50.000 ljudi, uključujući i glumicu Inger Nilson, koja je glumila Pipi. Imao je sreće pošto je bivši vlasnik uspeo da dokaže da je Daglas bio legalan imigrant.

Ali Švedski odbor za poljoprivredu je kasnije presudio da je kavez za ptice u Malmeu premali, pa se činilo da je Daglasov život ponovo u opasnosti. Ali ovog puta su desetine zooloških vrtova ponudile Daglasu novi dom. U Karlsrue se preselio u maju 2016. godine, gde su ga dočekali gradonačelnik i dečiji hor.

Daglas je ubrzo postao jedan od glavnih atrakcija zoološkog vrta, pamtiće ga svi iz zoološkog vrta koji su se brinuli o njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.