Leonardo Di Kaprio i Bri Larson osvojili SAG nagrade za film

Bri Larson i Leonardo DiKaprio dobili su nagrade za glavnu žensku i mušku filmsku ulogu na ceremoniji Američkog udruženja filmskih glumaca (SAG), tokom večeri obeležene pobedama mnogih glumaca iz redova manjina u jeku debate o nedostatku rasne raznolikosti u Holivudu. 

Nagradu za najboljeg glumca dobio je DiKaprio za film “The Revenant” (Povratnik), a za najbolju glumicu Bri Larson za film “Room “(Soba). Ova dva glumca su u januaru dobili i Zlatne globuse za ova ostvarenja.

DiKaprio je igrao legendarnog trapera Hjua Glasa u tom filmu u kome se borio da preživi pošto su ga prijatelji ostavili da umre. Glumac je odao počast reditelju filma Alehandru Injaritu, Tomu Hardiju, koji igra njegovog neprijatelja u filmu, i svojim roditeljima zato što su ga vodili na audicije posle škole kada je imao 15 godina.

Dvadesetšestogodišnja glumica Bri Larson, nagradjena za dirljivu ulogu majke izolovane u maloj prostoriji sa svojim detetom u filmu “Room”, pohvalila je devetogodišnjeg glumca Džejkoba Trebmleja koji igra njenog sina.

Novinarska drama “Spotlajt” (Spotight), film o istrazi Boston glouba (Boston Globe) o katoličkom svešteniku pedofilu dobio je nagradu za najbolju glumačku postavu, uključujući glumce Marka Rafala, Rejčel Makadams i Majkl Kitona. Film reditelja Toma Makartija jedan je od favorita za ovogodišnjeg Oskara.

Ališa Vikaner dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za “The Danish Girl”. Dok je za najbolju sporednu mušku ulogu nagradjen britanski crni glumac Idris Elba za ulogu afričkog ratnog komandanta “Beast of No Nation”. Idris Elba dobitnik je i nagrade za televizijsku detektivsku seriju “Luter”.

Tri glavne glumačke nagrade dodeljene su filmovima sa uglavnom belom postavom, “Spotlajt”, “The Revenant” (Povratnik) i “Room” (Soba), koji su svi medju favoritima za Oskare.

Medjutim, mnoge od glavnih nagrada na ceremoniji sinoć u Los Andjelesu osvojili su glumci koji pripadaju manjinama, i specijalizovani časopis Verajeti (Variety) napisao je da “diverzitet vlada”. SAG nagrade se dodeljuju za film i za televiziju.

Televizijska serija o ženskom zatvoru “Orange is the New Black” osvojila je nagradu za najbolju glumačku podelu u komičnoj seriji, a glumica iz te serije Uzo Aduba za najbolju glumicu komičarku u televizijskoj seriji.

Ova serija je dobila pohvale za raznolikost u glumačkoj postavi i spremnost da se bavi rasnim pitanjima.

Za najbolju glumicu u dramskoj televizijskoj seriji nagradu dobila je Viola Dejvis za seriju “How to Get Away with Murder”, dok je za istaknutu žensku ulogu u TV mini-seriji ili filmu nagradu dobila Kvin Latifa za film “Besi” (Bessie).

Za najbolju glumačku ekipu u televizijskoj drami nagradu je dobila serija “Daunton Ebi” (Downtown Abbey), dok je Kevin Spejsi ponovo nagradjen za ulogu u seriji “House of Cards”.

Nagrade SAG, koje dodeljuje sindikat američkih glumaca, predstavlja barometar za Oskare.

Dodeljuju ih glumci, od kojih su mnogi takodje i članovi Akademije za filmsku umetnost i nauku koja dodeljuje Oskare. Prošle godine četiri dobitnika SAG nagrade, Patriša Arket, Edi Redmejn, Džulijan Mur i Džej Kej Simons takodje su dobili i Oskare.

Idris Elba jedini je od četiri filmskih glumaca koji su ove godine dobili SAG nagrade a da nije nominovan za Oskara, što je doprinelo ovogodišnjoj polemici o “tako belim Oskarima”, pokrenutoj zato što su drugu godinu zaredom samo beli glumci nominovani za Oskara. 

Trijumf crnih glumaca za televizijska ostvarenja kao što su Idris Elba, Kvin Latifa, Viola Dejvis, i glumačka ekipa serije “Orange is The New Black”, koja je nagradjena drugu godinu zaredom, predstavlja kontrast sa nominacijama samo belih glumaca za Oskare.

“Pogledajte ovu scenu, na to misilimo kada govorimo o diverzitetu”, rekla je glumica Lora Prepon na dodeli nagrada u Los Andjelesu i pokazala na multietničku grupu glumica koje su dobile nagradu za seriju “Orange is the New Black”.

Druga glumica iz serije o ženskom zatvoru Samira Vajli rekla je da je ta serija na scenu “izvela žene svih duginih boja” i dodala da to ljudi žele da vide jer su i oni takvi.

(Beta)

Ostavite komentar