U trendu

Lepotica dugih nogu

Među afričkim antilopama po eleganciji se ističe impala – lepotica riđe dlake i dugih nogu. Dok većina antilopa pripada grupama ili srodnim vrstama, ona nema rođaka. Mužjaci su veći od ženki i dostižu visinu od jednog metra i težinu od 70 kilograma.

Antilope se, između ostalog, razlikuju i po obliku rogova. Ovi ukrasi na glavi impala imaju oblik latiničnog slova S a nose ih samo mužjaci. Za razliku od jelenskih rogova, rogovi svih vrsta antilopa nikada ne otpadaju, već su trajno pričvršćeni za glavu. Impala je jedna od najbrojnijih vrsta antilopa u Africi. Za to je zaslužna njena raznovrsna ishrana. Iako najviše voli da jede svežu travu, kada nema izbora, zadovoljiće se lišćem akacije, cvetovima i semenkama žbunja i hranom koju drugi biljojedi ne mogu da sažvaću. Ova vitka lepotica živi na područjima gde se savana graniči sa šumom ili na terenu gde se susreću livade i savana. Njena staništa su obično blizu vode, ali uvek na čvrstom tlu. Impala svakodnevno pije vodu, ali u sušnom periodu može dugo da izdrži bez nje. Svoje potrebe za tečnošću tada zadovoljava pijući kapi rose i ližući svoje mokro krzno posle retkih kiša.

Impale vole društvo. Ženke žive u krdima koja mogu imati i više od 50 članova i kretati se na teritoriji od 80 do 180 hektara. Mužjaci osnivaju „momačka krda“, čiji se predvodnici trude da osvoje što veću površinu zemljišta i približe se ženkama. U sezoni parenja najsnažniji prave „hareme“, pare se i brane svoje krdo od konkurenata. Tada malo jedu i iscrpljeni se vraćaju među ostale mužjake. Inače miroljubivi, mužjaci se tada neustrašivo bore jedan s drugim, čak i do smrti.

Ova graciozna afrička životinja poznata je po svojim zadivljujućim skokovima. U slučaju opasnosti, impale se uznemire i preskačući jedne druge kreću u beg. Skaču udalj i do 11 metara, a lako preskaču i tri metra visoke prepreke. Impale su bučne životinje. Prodorni zvuci nalik na dahtanje upozoravaju na opasnost, a u sezoni parenja mužjaci se oglašavaju zvukom sličnoj lavljoj rici. Pošto se nalaze na jelovniku većine afričkih mesoždera, impale su stalno u opasnosti. Leopard obično napada ženke i mladunce, a divlji psi pojedu i po dve impale dnevno. Pegave hijene takođe uživaju u mesu ovih antilopa, isto kao i orlovi, šakali, krokodili i pitoni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.